K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

ARRANGERA EN UKM-FESTIVAL

Varje lokal festival är unik. Det är arrangörerna som bestämmer hur de vill att just deras lokala UKM-festival ska se ut. Det kan t.ex. vara en kväll, heldag eller flera dagar. Det kan vara cirkustema eller likna en vanlig fest. Det kan vara utomhus vid en lada eller inomhus på en gammal biograf. Festivalen kan fyllas med workshops och pyssel och kanske till största del föreställningar och utställning.

På många platser i landet är det kanske fritidsgården som tagit tag i arrangemanget, på andra är det en grupp unga, kulturskolor, föreningar, studieförbund eller kultursekreterare. Det finns ingenting som säger att du inte kan göra det. Ibland hjälps flera kommuner åt att arrangera en festival. Vi hjälper dig gärna! Kontakta malin@kulturungdom.se om du vill ha mer info eller vill arrangera en festival i din kommun. 

I Västra Götaland kan du också 2018 vara med och arrangera UKM Regionfestival om du vill! Kontakta Elin Åström om du vill vara med i den arrangörsgruppen som planerar festivalen, eller om du vill hjälpa till som funktionär på själva festivalerna.


Arrangera en lokal UKM-festival 2018
Vi håller just nu på att uppdatera Arrangörshandboken med alla bra tips och trix som finns att tänka på när en arrangerar en UKM-festival. Kontakta malin@kulturungdom.se för att få dessa. När den är klar lägger vi såklart ut den här.


Policies, riktlinjer och regler
När en genomför ett UKM-arrangemang är det viktigt att tydliggöra vad UKM är. Det är viktigt att deltagare som är med vet vad som händer och sker och att det berättas om UKM:s värdegrunder och tankar.

UKM vill ständigt hitta nya unga kulturutövare och då är det viktigt att man känner till vad det handlar om för att känna sig trygg. När alla är med på ”samma” arrangemang blir det enklare att verkligen mötas.

UKM policy och riktlinjer.pdf


Urvalsgrupp
När kommunfestivalerna arrangeras så tillsätter arrangörsgruppen en urvalsgrupp vars uppgift är att välja ut de deltagare som ska få representera sin lokala festival på regionfestivalen. Urvalsgruppen utgår från ledorden: Bredd, inspiration och representation. Skulle en inte få chansen att delta på regionfestivalen så kan en åka dit i alla fall och hänga med sina kompisar och ha kul. I år kommer några lokala festivaler testa lottning som urvalsmetod. 

En urvalsgrupp finns även med under regionfestivalen och väljer enligt samma kriterier ut de som får representera regionen på riksfestivalen. Anledningen till att det görs ett urval är att alla deltagare tyvärr inte skulle få plats på region- eller riksfestivalen.

Antalet personer som varje kommun/region får skicka vidare tilldelas enligt ett kvotsystem som är baserat på hur många deltagare det är på festivalerna och hur många årets värd för region- eller riksfestivalen kan ta emot. Detta gör att kvoterna kan se lite olika ut varje år.


Kontakt 
Har du aldrig tidigare varit med och arrangerat UKM så vänd dig till kontaktpersonen i din region/kommun. Om du tillhör en kommun/region som inte har UKM men vill arrangera kontakta då Malin Bodin på KulturUngdom. Kontakta Elin Åström om du vill ingå i arrangörsgruppen för UKM Regionfestival!

Malin Bodin, KulturUngdom
malin@kulturungdom.se
Tel. 0737 - 329177

Elin Åström, KulturUngdom
elin@kulturungdom.se