K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Som aspirerande hobbysatiriker är ”förr i tiden” en ytterst tacksam källa till råmaterial. Det är näst intill omöjligt att läsa memoarer av sedan länge bortglömda tanter och farbröder utan att hitta företeelser och omständigheter att göra sig lustig över. Oftast blir det som roligast i biografier om entertainers av manligt kön. Det är såklart intressantare att läsa om kvinnliga kulturutövare, men det blir sällan lika komiskt då de i större utsträckning är i fas med sin samtid och – sett så här med facit i hand – sin framtid.

Ett återkommande tema då mediemän i showbiss ska sammanfatta sina liv är oproblematiska och i det närmaste idylliska skildringar av deras sexköp. Förr i tiden fanns det nämligen ett romantiskt skimmer över prostituerade och deras verksamhet. Det var alltså fullt rimligt att Evert Taube oblygt skrev visor om sina bordellbesök. Idag är Taube sedan länge död och begraven, men via hans son Sven-Bertil Taube lever hans legacy kvar. Sven-Bertil har emellertid inte bara anammat pappa Everts visor och livsverk utan även dennes – i brist på bättre ord – hobbys och intressen.

I sin självbiografi "Ord och många visor" (2007) skriver Sven-Bertil Taube om när han i sällskap med två polare förlorade oskulden till en prostituerad i Paris. Ogenerat redogör han hur ”en mycket söt blondin med bruna ögon snärjde oss i sitt garn genom att, med hänsyn till vår magra kassa, erbjuda grupprabatt om vi i tur och ordning tittade in i hennes lya runt hörnet”. Någon slags kosmisk rättvisa uppstår emellertid då Sven-Bertil till följd av detta drar på sig något slags könssjukdom och tvingas uppsöka närmaste sjukhus.

Här vill vissa kanske reducera anekdoten ovan som ett plumpt utspel av en virrig gammal farbror, men Sven-Bertil Taube är tyvärr långt ifrån ensam om att delge världen sina sexköp. Till exempel skriver Arne Weise i sina memoarer "I blickpunkten" (1995) om hur han på 50-talet låg med prostituerade i Milano. I TV-programmet "Ett herrans liv" förklarade han att det där fanns ”anställda prostituerade” som han ”fick använda sig av”. Att det var mot betalning som Arne fick ”använda sig av” dessa kvinnor anser han tydligen inte vara värt att nämna.

Vidare ägnar Weise en orimligt stor del av biografin åt att beklaga sitt ”bristande sexuella intresse” och om hur ofta ”det sexuella samlivet tynade”. Dessutom berättar han såklart om när han förlorade oskulden och under akten ”stötte mellan resåren till hennes trosor” tills dess att ”hudsträngen mellan ollonet och förhuden brast” (vilket enligt Weise gjorde ”fruktansvärt ont”).

Även kändisadvokaten Henning Sjöström väljer att i sina memoarer komma ut som torsk. I "Det glatta livet" (1966) skriver han om hur han under en semester i Frankrike kom på idén att köpa lite kärlek för pengar. I sällskap med en polare letade han där upp första bästa hallick och sade till denne att de ”ville ha ett fnask”. Då Sjöström hade ont om cash så förklarade han för hallicken att de ”ämnade dela på samma för att det skulle bli billigare”. Till deras stora förvåning visade sig ”dela på samma”-dealen dessvärre kosta dubbelt så mycket som ett singelknull och det blev ingen affär.

Många satte kaffet i vrångstrupen då programledaren Bosse Hansson i mitten av 90-talet berättade att han som tjugotreåring hade köpt sex på en båt i Egypten. Bosse hade vid tidpunkten för avslöjandet nyss slutat som programledare för Allsång på Skansen efter att ha lett det i drygt femton år. Bosse var alltså så folkkär en svensk medieman potentiellt kan bli. Ändå fick han behålla sina jobb och sitt utrymme i media.

Det intressanta, komiska och framförallt problematiska i redogörelserna ovan är att dessa lämnas helt okommenterade. Ingen av gubbarna tycks ångra eller skämmas över sitt agerande och lika få ägnar en tanke åt de kvinnor de dunkat på mot betalning. Bosse Larsson har till och med försvarat sitt sexköp med påståendet att ”det har väl alla gjort?”.

Men, det här var ju som sagt förr i tiden. Innan #metoo och mediedrev. Insatserna var lägre och toleransen högre. Och även om jag kan se en viss komik i gubbar som agerar tvivelaktigt helt utan självinsikt så ser jag såklart desto fler fördelar med ett postpatriarkalt samhälle.

Utöver vissa uppenbara aspekter så önskar jag att en av konsekvenserna av #metoo är en ny generation så kallade mediemän – en som varken går till prostituerade eller skryter om det.