K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

De flesta av oss – även de mest socialt inkompetenta – har något slags filter som våra tankar och impulser passerar innan de omvandlas till ord eller handlingar. Oavsett om detta beteende är medfött eller inlärt kan vi alla nog komma överens om att det oftast är av godo. Bland annat hindrar det oss från att säga och göra saker vi sedan kommer att ångra. Det är därför de flesta av oss bara tänker tanken att dra diverse styckredskap i chefens underliv istället för att säga det rakt ut.

Detta fenomen gäller emellertid inte alla. Vissa tänker inte – de bara gör. Å ena sidan finns de som aktivt har tränat bort allt vad eftertanke och konsekvenstänk heter (det är därför någon som Alexander Bard kan skriva att Zara Larsson är en ”kändisbitch” som ”hatar män” utan insikt om hur han då uppfattas). Men på andra sidan spektrat har vi de som tycks vara födda utan filter. De som är öppna med att det här med att tänka innan de pratar inte riktigt är deras grej och som aldrig menar något illa med de grodor som ibland hoppar ur deras munnar.

En gång gav min syster – som för övrigt är en av mina favoritsläktingar – en vinare till en alkis på stan med förhoppningen att hen skulle nominera henne till Svenska Hjältar-galan. Utomstående skulle kanske tolka denna på alla sätt orimliga tankebana som ett skämt å min systers sida. Jag som känner henne vet emellertid att hon är hundra procent seriös då hon gör detta. Om hon bara hade tänkt igenom detta hade hon kanske insett det osannolika i att alkisen efter att ha tömt vinaren skulle ha uppsökt en dator och nominerat ”den där glada tjejen på stan” till Aftonbladets pris för vardagshjältar. Att hon med handlingen bara uppmuntrade alkisens missbruk tycks inte ha oroat henne nämnvärt. 

Om Carola Häggkvist hade tänkt efter några varv hade hon kanske insett det orimliga i att hon fick ett körkort av programledare Hagge Geigert då hon var med i dennes program Gäst hos Hagge 1985. Att körkortet i fråga var stort som ett kollegieblock och att hon fick det genom att svara fel på två slumpmässigt valda teorifrågor tycktes inte bekymra Carola. Istället frågade hon inte mindre än tre (3) gånger om ”det verkligen är sant” innan Hagge Geigert skämtsamt förklarade att ”det bara gäller i Norge”.

Det är inte bara inom nöjesbranschen som dessa filterlösa filurer får härja fritt. Även i politiken finns det lirare som pratar innan de tänker. Jag tänker inte minst på då Annie Lööf stolt förklarade att det i Sverige ”är olagligt att vara kriminell” eller då hon på oklara grunder påstod att ”alla känner någon i permobil”.

De filterlösas okrönta konung är emellertid fotbollsspelaren och practical joke-ikonen Glenn Hysén. Få har likt honom lagt så många klassiska citat utan att först låta orden passera hjärnbarken. Som till exempel när Sverige efter tre raka förluster torskade i fotbolls-VM 1990 och Glenn på flygplatsen säger att ”Det här var kuken… nu ska jag supa mig kanon på midsommar” (kanske inte helt optimalt med tanke på att landslaget samtidigt var posterboys för en omfattande Spola kröken-kampanj). Uttalandet var dessutom off the record, vilket bevisar att orden verkligen kom från hjärtat. Att en journalist råkade befinna sig i närheten och förevigade citatet var bara en lycklig slump. Under andra omständigheter hade det kanske kunnat misstas för ett väl uttänkt PR-trick, men Glenn Hysén fungerar inte så.

Detsamma gäller för övrigt det mesta som Glenn Hysén säger, vilket inte minst märks i hans självbiografi Ha dé gott. Däri kan han på ena sidan dra ett ”rått bögskämt” för att på andra sidan skriva något som liknar ett HBTQ-manifest där han kritiserar den rådande homofobin inom fotbollen. Just denna osaliga blandning tolkar jag som att Glenn i alla lägen menar väl, men kanske inte riktigt förstår hur vissa ordval kan uppfattas. Och kanske är det just det som skiljer honom från, låt säga, Alexander Bard. Till skillnad från min lillasyster, Carola, Annie Lööf eller Glenn Hysén vet personer som aktivt tränat bort sitt filter exakt vilka knappar de trycker på då de använder n-ordet eller andra nedsättande ord.

I en samtid där allt som visas upp är noggrant utstuderat och genomtänkt är det inte bara välbehövligt med personer som bjuder på sig själva och inte bryr sig om de framstår som korkade – det är kanske rentav nödvändigt. Vi är – för att citera Nadja Evelina – finast utan filter ändå.