K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Bushra, The Swedish people are very shy so don’t try to talk easy with your neighborhood or the other!

بُشرى، لا تحتكي بالسويدين لأنهم لا يحبذون الإختلاط بالأجانب كونهم مجتمع منغلق وخجول!

Bushra, Svenska tycker inte om att lära känna invandrare så du behöver inte skapa relationer med dem. Plus att här i Sverige finns inte grannar så försök inte knacka på någons dörr för då kommer de kanske ringa polisen, särskilt att du har sjal.

Det var slutet av vintern och början av våren när jag kom till Sverige 2014. Jag var väldigt taggad att bygga upp bra kontakter och relationer med andra människor - både de som är födda i Sverige och de som kommit hit från andra platser. Och detta var faktiskt ett tips från mina föräldrar som tänker på mig hela tiden, att bygga relationer. Men när jag hörde de här meningarna som skrevs på tre olika språk i början av den här texten, var jag uppskakad. Jag försökte vara väldigt försiktigt överallt!

Någon dag sa jag till mig själv “Bushra, det går inte att lyssna på det, du måste lära känna andra och utveckla ditt liv från alla håll!” Då bestämde jag för att baka ”Basboosah” - en söt dessert - och gick med den till första bästa granne. Jag knackade försiktigt och stannade. En kvinna öppnade dörren och hennes ansiktsuttryck var överraskat

Jag: Hello, jag heter Bushra och jag är ny här i Sverige, därför kan jag inte så mycket svenska, bara några ord. I live here on the third floor, so...now you know who I am!

Grannen: Åhaaaa, behöver du något?

Jag: Nej faktiskt inte, jag ville bara hälsa på och lära känna mina grannar.

Grannen: Hej, hej. Varmt välkommen i Sverige. Vad roligt att träffa dig, du är en fin ung tjej!

Jag: Ooooh, thank you so much for your kind words. Varsågod den här, du får smaka en av våra kända söta maträtter och den kallas “Basboosah” vi brukar äta den när vi har fest eller har gäster. Jag hoppas att du gillar den.

Grannan: Ooooh, vad snäll du är! Den ser väldigt god ut.

Jag: Hejdå! Och jag ber om ursäkt att jag är lite försiktig med din hund för jag känner mig lite rädd.

Grannen: Åhaaaa, förlåt, nästa gång ska jag öppna dörren utan honom. Ha en trevlig kväll och sov gott lilla hjärtat!

Jag: Tack så jättemycket, jättesnälla finaste granne.

Då kom jag hem tillbaka och var otroligt glad. Min man frågade mig hur det gick, jag sa att det gick fantastiskt bra och att jag därför skulle gå till andra grannar i samma byggnad och hälsa på. Min man sa: ”Jag vet att du är en fantastisk människa, alla kommer att tycka om dig. Så gå vidare!”

Den första träffen var ju amazing och detta gav mig motivation att fortsätta mot mitt mål att bygga relationer. Dessutom har jag skapat en kanonfin bild i min hjärna om svenska människor. Det var ju inte sant vad jag hört om att svenskarna inte gillar att träffa invandrare!

Nästa dag kom en av mina grannar upp till mig för att lämna tillbaka tallriken, men när hon knackade på dörren och när jag öppnade så gav hon mig också en väldigt fin bukett med blommor. Jag blev verkligen glad för jag lyckades med det första steget att bygga en trevlig relation med människor som också bor här i Sverige.

Den andra grannen knackade på min dörr, och när jag öppnade och sa ”varmt välkommen” till henne så sa hon sa ingenting. Hon blev nog otroligt överraskad. Jag sa till henne med ett skratt “ja, ja, det är jag, samma tjej”. Så frågade hon direkt: ”När du är hemma, är du då utan sjal?”

”Självklart”, sa jag. ”Ooooh, du ser ut helt annorlunda ut”, sa hon. Och sedan sa hon att om ni behöver någonting närsomhelst, bara kom till mig, vi är ju grannar.

Perioden därefter var helt fantastiskt, jag kände mig hemma. De hälsade på hos mig varje dag och om vi inte träffades på ett tag, kom de för att fråga om det var något fel hos oss. Den intressanta grejen är att de också började läsa och följa nyheterna om mitt hemland Jemen, och de frågade alltid om min familj. Vilka fantastiska grannar jag hade!

När jag och min man fick en annan bostad grät jag mycket. Jag tänkte på mina grannar som är väldigt schyssta och det är inte lätt att träffa såna människor överallt. När jag sa till mina grannar att vi skulle flytta, sa de: ”Nej, gör inte det!” Jag sa att det inte gick att ändra på, vi hade fått ett förstahandskontrakt. De blev väldigt glada över att vi fått det men samtidigt ledsna, de sa att de skulle sakna oss. Och vi saknar verkligen dem nu, så himla mycket.

Den här berättelsen kan visa att, trots att det finns rasism, så finns ändå amazing människor överallt. Jag har fantastiska relationer med så många av alla de som jag fått träffa och lära känna. Omkring mig finns rena själar och rena hjärtan som jag inte kan förlora i min migrering, alltså är relationen med mina svenska vänner helt annorlunda än de med mina vänner i Jemen. De är min familj här i Sverige och det gör min familj i Jemen väldigt glad och stolt över mig, jag har klarat mig igenom många svåra situationer och de pushar mig att göra det bästa av allt, och fortsätta bygga upp och utveckla mina kontakter med alla fina människor som är omkring mig.

Så, sammanfattningsvis: lyssna inte på alla negativa tankar och ord, bara våga prova allt du tänker är bra! Du kommer nå vad du vill någon dag och då ska du inte ångra att du vågade gå emot fördomarna. Tänk, känn, och gå framåt hela tiden!