K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Före jul 2017 var jag gäst i projektet Rätt Fram*. Då träffade jag en grupp med unga människor från olika länder och platser, och de flesta av dem var ensamkommande. Jag berättade för dem hur media påverkade mig och min familj och jag kom på idén om att hålla en workshop och hjälpa dem att sprida sina tankar. Jag frågade gruppen om varje person kunde skriva om ett ämne som är viktigt för just dig, och jag lovade dem att jag skulle skriva en text med deras tankar och publicera texten på KulturUngdoms hemsida. Ungdomarna blev jätteglada och taggade på att deras tankar skulle komma att läsas av KulturUngdoms följare.

Dessa personer har olika tankar, drömmar, och kommer från olika länder och bakgrunder. Men jag noterade att de flesta av deras tankar fokuserade på det nya livet i Sverige. Alltså: de har skrivit om det svenska samhället, om språket. Och om deras privata berättelser och situationer som flyktingar. Jag försöker att samla deras tankar, och det finns några som har frågat mig om det är möjligt att inte skriva deras namn. Då sa jag självklart. Och eftersom det var så många personer som har delat sina tankar med mig så ni kommer ni att få läsa ungdomarnas tankar i två olika delar, den första är idag och den andra den 26 februari 2018.

Medani Karshi, från Eritrea, var en av språkledana och har berättat sin berättelse om projektet Rätt Fram. Medani skrev såhär: “Projektet Rätt Fram är ett projekt för att hjälpa ensamkommande att kunna ta sig i det svenska samhället. projektet är en utbildning som består av 10 träffar och under de träffarna får deltagarna lära sig mycket om det svenska samhället. Jag har varit med som deltagare under den första terminen för projektet, under våren 2017. Jag tycket verkligen väldigt mycket om projektet eftersom jag fick lära känna många ungdomar från olika länder och jag lärde mig mycket om vad demokratin är och vad har man för rättigheter och skyldigheter när man är svensk medborgare. I projektet kan man få hjälp på många olika sätt och vilka sätt det blir beror ofta på vad har man är i för situation. Nu jobbar jag i Rätt Fram som språkledare för arabisktalande och är medlem i referensgruppen och ungdomsgruppen i projektet. Rätt Fram är jätteviktigt och bra projekt för unga och ensamkommande.”

Elena-Diana Pisău, från Rumänien, var ambassadör för Rätt Fram och medlem i referensgruppen. Hon har beskrivit sina känslor om Biskopsgården under rubriken “Sluta snacka skit om Biskopsgården!” och säger: “De flesta människor är rädda för att åka till Biskopsgården. Varenda människa läser olika artiklar i tidningar som gör de att bli fylld av rädsla. I många reportage hittar man att Biskopsgården är ett område som är riskabelt, riskfyllt och risigt. Jag läste att just polisen sa att “Biskopsgården är ett ur brotts synpunkt problemområde som klassas som särskilt utsatt.”

Är det rätt att människorna blir skrämda på grund av olika nyheter som kommer varje dag i tidningar och på nyheter? Nej, det tror jag absolut inte! Sluta skriva negativa saker om ett område som är helt okej! Avenyn är till exempel ett annat område som är mycket mer farligt än vad Biskopsgården är. Biskopsgården är ett fint och lugnt område och många människor trivs där. Men samtidigt blir några av dem arga till följd av artiklarna som publiceras varje vecka och trötta på att säga till andra människor att området inte är likt så som det skrivs i nyheterna.

Om det fortsätter så tror ni att i framtiden kommer människorna åka dit? Nää.. Faktiskt inte! Mitt förslag är att ni, de som läser artiklarna kan åka dit och se hur det är eller eventuellt kan man prata med någon som bor där och ha en dialog om hur området är, hur människorna är. ”Man ska inte döma hunden efter håren!”

Ali, från Afghanistan, skrev, “Hej! Jag är en afghansk kille som kom till Sverige för 2 år sedan. Det är alltid krig i mitt hemland och människor dör varje dag. Finns ingen människa i hela världen som skulle fråga varför det finns krig i Afghanistan. Varför ljuger de på media och säger att inte finns krig i Afghanistan? Vi är också människor, lika som er, och har rätt att leva. Vi vill också leva i lugn, i trygghet och ha ett bra liv, som andra. Vi vill få chans att leva och stanna här i Sverige. Tack!”

Barat skriver sin egen berättelse om hur var den första dagen för honom i Sverige, “Min första dag i Sverige. Kall dag, nytt land och förstår ingenting! Det var vintern 2015 när jag kom till Sverige. I början var det svenska språket jättesvårt för mig, ja allt som finns i Sverige var svårt. Ett tag efter att jag kom hit började jag skolan. Under skolperioden fick jag lära mig språket och det blev lättare att skaffa kontakt med människor och börja ha kompisar, prata med dem och berätta om mina känslor och tankar för dem, och samtidigt lyssna på deras känslor och tankar om livet. Så det som jag vill säga är att språket är det viktigaste och nyttigaste i det nya landet för att kunna göra allt du vill.”

Fortsättning följer, den 26 februari 2018 kommer min nästa text med tankarna från några av de personer jag träffat inom Rätt Fram.

Enligt www.mimkunskapscentrum.se, projektet RÄTT FRAM är ett utbildningsprojekt som MiM Kunskapscentrum driver med finansieringsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektet riktar sig till ensamkommande ungdomar (17-21 år) som bor, eller nyligen har bott, i familjehem.