K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Svenska språket är det fjärde språket i mitt liv. Arabiska är mitt modersmål, engelska och franska var mina huvudämnen på universitetet i mitt hemland och nu lär jag mig det svenska språket.

Jag tycker om att lära mig nya språk, på universitetet var mitt mål att ta kandidatexamen i språken som jag har nu i min hand. Jag tänker nu att jag ska fortsätta plugga, kanske ta en master i ett annat ämne för att öppna nya horisonter i mitt vetenskapliga och praktiska liv.

Men samtidigt kommer jag fortsätta med att lära mig nya språk, hela tiden. Jag tror på att själva lärandet av ett nytt språk ökar chanserna att få jobb men kanske framförallt att lära känna nya kultur och människor - vilket är det som jag tycker är bäst i livet. Utöver detta säger studier och forskning att lära sig nya språk bidrar till att stimulera hjärnan, förbättra hjärnans färdigheter, lindra neurologiska störningar och hitta nya sätt att tänka logiskt. Det ger också en ökad minnesstyrka hos människor. Det finns mycket att läsa om detta, och det är därför som jag tycker om att lära mig nya språk hela tiden.

När jag kom till Sverige för 3 år och 9 månader sedan var jag väldigt glad för att jag kunde engelska och kunde kommunicera med människor på det språket, nästan alla personer som bor i Sverige verkar behärska engelska. Då kände jag mig väldigt tacksam för mina föräldrar som har pushat mig att få kandidatexamen i engelska och franska. En månad efter kände jag mig besviken för att jag inte kunde en enda mening på svenska. Då bestämde jag mig att sluta prata engelska för att kunna lära mig svenska annars kommer jag aldrig lära mig det här språket, tänkte jag.

Efter ett tag av att försöka prata svenska med folk och öva på det, så sa jag till min man och min familj "omg, jag kan inte engelska nu, jag känner mig dum i huvudet". Jag var väldigt ledsen, besviken och arg på mig själv men fick hopp av min familj och mina vänner som sa att det inte är sant. Det var bara känsla för att jag fokuserade så mycket på ett nytt språk då, sa de. Till slut kände jag att detta är sant och jag märkte när jag blev ganska bra på svenska, började jag prata hemma och med några människor på engelska och då var jag superglad för att engelskan fortfarande är i mitt liv.

Att lära ett nytt språk, kräver att man måste kämpa på och plugga lite extra tills man har lärt känna och klarar sig på det nya språket. Svenska språket var verkligen svårt i början, särskilt vokaler, som fortfarande är svårt för mig. Men jag lärde mig språket ganska snabbt som många omkring mig säger till mig hela tiden och detta ger mig motivation att göra mitt bästa, det ger också stolthet över mig själv. Det finns väldigt många som frågar mig hur jag kunde lära språket och få svenska som andraspråk "SAS3" på bara 11 månader. Så här kommer jag berätta lite och ge några tips till dig som behöver.

Först och främst måste du tro på dig själv att kan få ett nytt språk och att ska lära språket snabbt. Sedan bör du tänka att det här nya språket är det enda sättet för kunna prata med andra människor. Och en av mina viktigaste tips är att öva språket hela tiden och med alla utan att va blygsam. Du måste vara modig och ha självförtroende även om du gör lite fel när du pratar, alla vet att du lär dig språket just nu och självklart ska du göra några fel med grammatik eller uttalande. Tänk på att de allra flesta människor ju är väldigt hjälpsamma och tycker om att hjälpa andra och detta hände mycket med mig i början, att folk rättade orden som jag sa lite fel och förklarade hur, var och när får jag använda ett ord. Det vill säga att när du försöker att prata med nån på ett språk du försöker lära dig, kommer de nog inte att skratta, det är faktiskt tvärtom. Många kommer visa att du har rätt och säga till om du har fel i uttal, på ett artigt och fantastiskt sätt.

Dessutom är några av de bästa sätten att lära sig ett språk att gå till olika språkkaféer, aktiviteter, studiecirklar, workshops med mera. De här sakerna var mina vägar att lära språket snabbt och att hitta mitt jobb sen. Jag hittade min praktikplats och också det var superbra för att öva språket med människor som finns på plats och behärskar språket väldigt väl eller är det deras modersmål. Så, du behöver verkligen kämpa väldigt mycket för att kunna klara ett nytt språk, och språket är viktigt - språket är en hjälpsam nyckel till att hitta både sociala sammanhang och jobb.

Avslutningsvis vill jag säga att om du vill nå dina drömmar och dina mål, behöver du kämpa, ha självförtroende och vara ambitiös samtidigt. Det kan låta uteslutande och svårt, men det finns många olika sätt att kämpa på – jag tror att alla kan hitta sitt sätt. Och inga sätt är fel. Jag har med mig tanken på att kämpa hela tiden. Min dröm för tre år sedan var att behärska det svenska språket väl och kunna göra det på jättekort tid. Jag nådde min dröm exakt som jag ville. Efteråt fick jag bra chanser till att få ett bra jobb. Så språket är nog en nyckel till att komma in i samhället på ett riktigt, lätt och snabbt sätt. Och genom språk kommer du kanske lättare kunna bygga din egna framtid och nå mesta av drömmarna som du har.