K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Orden ”jag orkar inte” kan ha så otroligt många betydelser. Det kan betyda typ ”jag är för trött för att gå upp”, ”jag vill ligga kvar såhär en stund till”, ”jag vill inte”, ”jag kan inte” och en himla massa mer. Det som är gemensamt för alla betydelser är väl helt enkelt orkeslöshet, annars skulle inte någon säga just de orden. En kan vara trött, trött-trött, jättetrött, sovtrött, dödstrött, livstrött, gladtrött och allt där mellan. Det tjatas ständigt om att den blivande vuxna generationen går runt sovandes. Om det stämmer eller inte vet jag inte, men är det så fel att vi är så trötta egentligen? Kanske finns det något att få ut av all den där orkeslösheten?

Själv är jag ständigt trött-trött. Både trött, trött av att vara trött och trött på att vara trött - samtidigt. Orkeslöshet är något som speglar mitt liv. Självklart har jag också sagt att jag inte orkat när jag egentligen inte velat eller haft lust, men nio av tio gånger är det helt sant: jag orkar inte. Ibland stänger min kropp av bara, all energi tar slut. Det behöver inte handla om att ha varit ute och vandrat i fjällen eller något annat fysiskt jobbigt, det räcker med att borsta tänderna. Det är en sak jag väldigt ofta inte orkar. Där handlar det aldrig om att jag inte vill, för självklart vill jag ha en bra tandhygien. Det tar alldeles för mycket kraft. Att tänka tanken på att göra det, tänka varför en ska göra det, välja tandkräm och framför allt att göra det. Inte är det heller slut när en har börjat, för då måste en också tänka ut hur länge en ska borsta, vart, så det blir överallt och bla bla bla. Att borsta tänderna är för mig värsta träningspasset. Därför gör jag det otroligt sällan, och när det väl händer kan jag inte riktigt sluta.

Så här är det kanske inte för så många alls, men förmodligen finns det andra saker som tröttar ut er på olika sätt också. Att jag inte borstar tänderna handlar nog mest om att jag är stresstrött, det är så mycket annat att hinna med som känns viktigare. Det är säkert viktigt att ta tag i den typen av orkeslösheter, men något annat jag är riktigt bra på är att skjuta upp saker. ”Nej, jag orkar inte idag så jag gör det imorgon”. Farligt det där, samtidigt inte. Vi behöver sömn för att överleva, en vuxen människa ska enligt forskning sova ca 7-8 timmar per natt. Helt ärligt vet jag inte om jag känner någon som faktiskt gör det, och det kan ju i så fall förklara varför vi mår som vi mår.

Det är samma orkeslöshet som visar sig i kroppen som också visar sig i samhället när dumhuvuden blir presidenter och människor inte längre kan bo hemma. Det är då vi ska orka, men inte alltid gör det. Varje gång när jag tänkt att ta tag i det där med tandborstningen händer samma sak, jag orkar inte. Att skjuta upp saker om en ändå inte orkar i slutänden kan låta dumt, men jag tror inte riktigt det. Någon gång händer det, om det så tar flera år. Det kanske är bra att vi är lite trötta, för annars skulle vi inte kunna bli pigga igen. Trötta på varann, trötta i huvudet och kroppen och trötta på alla andra miljarder sätt. Förmodligen är det ganska dåligt i längden, men tills vidare ger det oss förhoppningsvis någonting.

Det roligaste av allt är ändå hur otroligt trött en blir av att vara trött. Egentligen är det väl inte roligt, men det blir så ironiskt att det blir dumt. Dagar jag har gjort mycket är jag trött, dagen efter är jag ännu tröttare och dagen efter det när jag vilar hela dagen är jag ÄNNU tröttare. Onda cirklar finns det gott om. Någon gång tar en sig väl upp därur, oavsett om en är trött pga fjällvandring eller tandborstning. Men innan dess, lyssna på Annika Norlins kloka ord: ”Tänk på alla andra, alla som vill att du ska snooza. Nån måste va först, nån måste gå i bräschen mot det här samhället som kräver att man ska va så satans effektiv. Vi får skitliv tänk på oss, tänk på mig” och fortsätt att snooza upp livet, tandborstning, trötthet och allt annat onödigt en liten stund till.


Rubriken är hämtad från Säkert!:s låt ”Snooza”.