K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern. Och ramadan är en högtid inom islam. Under den här månaden fastar många muslimska människor och fastan innebär att avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer och allt som stör fastan. Vissa får lov att stå över fastan, bland annat barn, gamla och sjuka samt gravida eller ammande kvinnor och när en har mens.

Jag är muslim, och jag firar ramadan. Det är verkligen roligt att jobba med fantastiska personer, så som jag gör, och med personer som inte vet allting om Ramadan. Ett exempel på ett vanligt samtal, när jag träffar människor under den här månaden, kan låta såhär:
A: Bushra vill du äta nåt?
Jag: Nej tack, jag fastar.
A: Åhaaa, just det, det är ramadan! Men du kan dricka nåt, eller hur?
Jag: Nej, jag kan inte dricka nånting.
A: Ojjj, inte ens vatten!?
Jag: Yeeeeees, ingenting. Ingen vatten, ingen cigarett, inget tuggummi...
A: Åhaaa, *chockad min*

A kommer tillbaka en stund senare, och säger: “Bushra, är du säker på att du inte vill ha något”!
Jag: Yes, I'm sure. Jag vet inte hur jag bör förklara men vad jag kan säga är att tack så mycket för dina fina känslor och att du tänker på mig.
A: Ja, jag tänker på dig lilla hjärtat, men jag känner att jag får prova att fasta för att förstå, och kunna vara glad och positiv som du!
Jag: Jaaaaa, med stort leende!

Denna typ av samtal sker ofta och överallt under ramadan. Och det som gör det till ett av de bästa samtalen är att jag känner mig väldigt stolt över att jag kan klara av att fasta på ett enkelt sätt och att de som är omkring mig samtidigt blir imponerande av det. Viktigast är att de får känna de positiva känslor som finns i mitt hjärta och syns i mitt ansikte under fastan, att de där känslorna syns innebär ju att jag sprider glädje till personer omkring mig - särskilt under den här månaden.

Under Ramadan finns det olika måltider som man har för att klara fastan. Den första fastebrytande måltiden kallas "iftar" och det sker när solen går ner. Under Iftar brukar man börja med dadlar eller vatten och sedan äta soppa, för att det är bra för magen efter fastan. Och sen kan man äta och dricka hur mycket man vill. Den andra måltiden sker vid gryning och kallas “sahoor”, precis innan solen går upp. Under sahoor får man äta vad man vill. Utöver detta får man äta, dricka och göra allt som är möjligt i enlighet med Islam mellan dessa båda måltider.

Ramadan är en underbar månad, som ett sätt att uppleva fattigdom och känna hur fattiga människor kan uppleva sina dagar utan mat. Det är även ett test på hur man tål att vara utan mat eller dryck, från soluppgång till solnedgång, i ungefär 20 timmar. Trots att det finns alla möjligheter framme. Ja, det är ungefär 20 timmar här i Sverige men i mitt förra hemland är det ungefär 15-16 timmar, var du än bor så beror fastan på solen och när den går upp och ner. Samtidigt är denna månad ett viktigt och nyttigt tillfälle att känna kroppen och rena den från gifter.

Det finns ytterligare två viktiga saker som pågår under ramadan: den första är "zakat al-fiter" och det innebär att man betalar en summa baserad på sin förmögenhet, ungefär 2,5 procent. I Sverige bestäms varje år för zakat al-fiter en summa som man ska ge innan sista dagen man fastar och pengarna ska ges till moskén eller till en islamisk organisation som är ansvar för att skicka pengarna direkt till behövande människor.

Och den andra saken den natt under ramadan som kallas "laylat al-qadr" som är ödets, kraftens eller härlighetens natt. Den inträffar under de sista tio dagarna av fastemånaden. Under den här natten fick profeten Muhammad "Qura'an" genom Gabriel, därför är denna natt unik. Det är en natt som är jätteviktig för många muslimer. Den motsvarar 1000 månader och man ber hela natten med sin rena själ och sitt hjärta.

Dagen efter fastemånadens slut är en dag för firande, och firandet pågår för en del muslimer upp till 3-5 dagar. Den här perioden kallas "eid al-fiter” eller ”eid ramadan" och är röda dagar i muslimska kalendrar. Under eid, som betyder "återkommande lycka och festglädje", brukar familjer och vänner träffas och ha en rolig tid tillsammans. eid har olika symboliska inslag och funktioner, exempelvis så brukar man ha på sig nya kläder, särskilt barnen, och ger gåvor eller pengar till barn, ungdomar och släktingar – en tradition som kallas "eideyah". Det är en fantastisk stund som särskilt barn och ungdomar väntar på.

De där samtalen som jag får och tar under ramadan ger mig stolthet och motivation att fortsätta fasta utan att mumla eller kvida. De viktiga för lära andra mer om vad innebär att fasta och de är viktiga för mig för att lära mig mer om vad det innebär att inte leva enligt islam.

Så ramadan är en grym månad och ett fantastiskt tillfälle för många muslimer. Det är en månad att vänta på hela året och när det avslutas är det inte ovanligt att det känns lite sorgligt. Under ramadan anses hjärtat styras bort från världsliga aktiviteter, själen renas och människor påminns hur beroende de är av Gud. Alltså är ramadan ett tillfälle att förnya och rena själen från föroreningar och ett sätt att fylla på med psykologiska känslor av optimism och positivism. Förhoppningsvis kommer ramadan att fortsätta vara en positiv vändpunkt i mitt liv också mina kommande år och för alla människor som firar ramadan.