K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Tips för en lugn december

Första advent. Nu får vi äntligen hänga stjärnor i fönstren, klä balkongräcket med ljusslingor och tända det första av de fyra än så länge lika höga stearinljusen i ljusstaken som har hängt med i alla år sedan mamma eller pappa flyttade hemifrån. Jag utmanar alla att våga skruva på det översta elektroniska ljuset i fönsterljusstaken några dagar innan vi går in i julmånaden.

Julskyltningen. Butikerna börjar pusha för julklappar och pynt redan i oktober, så är det bara. Det är ingen nyhet i år heller. De ser helt enkelt sin chans att sälja lite fler saker, lite tidigare för att tjäna lite mer pengar. I stället för att tänka ”denna förbannade julskyltning som alltid börjar för tidigt och affärerna som spelar så mycket julmusik att man hinner tröttna på den innan julafton”. Tänk: ”Jag handlar mina julklappar på nätet i stället, då slipper jag trängas med folk och bli stressad över att det inte går att ta mig igenom korsningarna på Nordstan. Jag kan samtidigt sätta igång min favoritplaylist på Spotify och slippa lyssna på musik som någon annan har valt.”

9 december. Idag får vi äntligen lägga lutfisken i blöt. Som vi har sett fram emot att få blöta ner den där torkade långan och låta den ligga där i femton dagar för att sedan avnjuta med béchamelsås tillsammans med det redan överfulla julbordet på julafton. Helst ska det drickas hemlagad mumma till också. Den där fantastiska drycken som vi bara får dricka på julafton. Tips: Man får bryta traditioner och även helt enkelt strunta i vissa saker, särskilt när det handlar om omständliga sådana och mat som egentligen inte är särskilt god. Jag tror att det är därför det här aldrig har varit någon tradition i min familj. Vill du väldigt gärna ha den där geléaktiga fisken tillsammans med köttbullarna på tallriken, köp färdigblött.

13 december. Lucia! Fingrar och tår räcker inte för att räkna antalet luciatåg som jag har gått i under min uppväxt. Ju äldre jag blev desto mer ökade chansen att få vara Lucia. I luciatågen med storasyster och kusinerna fick jag nöja mig med att vara tärna, ofta tomte. I skolan tog jag tärneuppgiften på fullaste allvar med att sjunga stämmor och läsa dikter om väntan. Ja, Lucia är faktiskt mysigt. Om det är något du ska lägga tid på är det Lucia.

Här emellan ska julgranen huggas i skogen eller köpas på torget, julskinkan ska inhandlas för att inte riskera att den tar slut i butikerna och pepparkakor ska bakas. Eller köpas. Det finns en anledning till att butikerna säljer burkar med färdiga frasiga pepparkakor med perfekta mått. De är oftast minst lika goda och helt ärligt, hur många tycker egentligen att det är roligt att stå där och kavla ut degen om och om igen medan den krymper obetydligt för varje varv. Jag tror att det är en tradition som alla gör med sina barn just bara för att ja, det är en tradition. Min mamma har berättat att det slutade bakas pepparkakor i vår familj den dagen hon fick stå där själv och göra klart jobbet. Och även om jag tyckte det var jättemysigt att pulsa i snön i skogen för att hugga en gran när jag var liten (nej, vi knyckte den inte) kan jag idag se fördelarna med en plastgran. Den barrar inte, det följer inte med småkryp in i värmen och den har garanterat Kalle Anka-gran-utseendet i alla år. Köp en rosa eller glittrig bara för att du kan!

24 december. Dopparedagen. Glöggen, julstrumpan, skinkan, köttbullarna, Kalle Anka, släkten, tomten, godiset, gröten, finkläder, julklappar. Ja, efter en månads förberedelser är det ett måste att njuta den här dagen. Måste. Ingen stress för att vara gästvänlig, inte använda finporslinet som bara får handdiskas, inte serva alla gäster med mat hela tiden, de hinner ändå inte känna hungerkänsla den här dagen.

25 december. Hemvändarhelg. Idag är ALLA landsbygdsmänniskor mellan 18 och 25 år ute på den lokala krogen och festar med barndomsvännerna. De större ställena säljer förköp med insläppstid för att undvika köbildning. Kaos, men det är ju dit man måste gå. Alla kommer ju att vara där! Hmm eller ja, vilka är egentligen de där alla? Det gamla exet som du måste ha koll på? Klasskamraten från lågstadiet som kan ha ändrat i vikt eller vill du helt enkelt bara synas i vimlet?

27 december. ”Åh vad vi är trötta på julen nu. Granen står i hörnet i vardagsrummet och hånar oss, ändå får vi inte kasta ut den förrän om sjutton dagar. Sjutton dagar! Kunde inte Knut haft namnsdag lite tidigare? Tänk om vi bara fick göra oss av med allt nu när vi ändå är lediga, har tid över och ändå har tröttnat på alla tomtar.” Men gör det då! Ännu en bra anledning till att ha plastgran, den är bara att ställa upp på vinden eller ut i förrådet. Den behöver inte ens kläs av, pyntet ska ju ändå på likadant igen om 361 dagar.