K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Vi fick in en ansökan om K-pengar från Johannes Aira och Swedish Beatbox Community och blev nyfikna. Här kommer därför en intervju om frihet, drömmar, stora planer och en bred kulturform: beatbox!

Hej Johannes! Du arrangerar SM i Beatbox i december: berätta, vad är detta?
Beatbox är ett språk, en konstform och konsten att skapa ljud med sin röstförmåga. Med rötter från 80-talets Hiphop har beatboxingen utvecklats från ett sätt att härma slagverk till en etablerad tävlingsform världen över. Och den 8:e december i år kommer tre internationella domare utse den nya Svenska Mästaren i beatbox, som sedan kommer representera Sverige i Beatbox-VM 2020.

Vad är det som är så bra med beatbox?
Det som är så bra och unikt med beatbox är att exakt alla kan och är tillåtna att beatboxa; det spelar ingen roll hur gammal du är, hur du ser ut, vilken klass eller religion du tillhör eller var du kommer ifrån, det enda kravet är att du har ett intresse för beatbox. Beatbox är också ett instrument man alltid har med sig, vilket gör att det är tillgängligt hela tiden, sen man föds. Detta skapar en otrolig frihet man sällan hittar i andra konstformer och instrument.

Hur ser beatbox-kulturen ut, i Sverige, Västra Götaland, världen?
2015 var jag på Beatbox-VM med min lillebror och då var nästan alla världens länder med och deltog förutom Sverige. Det var där och då jag insåg att det behövdes en förändring. Idag är vi runt 100 aktiva beatboxare i alla åldrar omkring i hela Sverige där vi är ungefär 10-20 stycken som årligen åker på internationella evenemang.
Beatbox-kulturen i Sverige växer varje dag som går och är just nu starkare än någonsin. Västra Götaland har blivit centrum för Beatbox-Sverige, men framöver hoppas vi på att kunna ha flera events omkring i hela landet. I världen har beatboxingen utvecklats något enormt, mycket med hjälp av till exempel Youtube där man lätt kan ladda upp en video från varsomhelst i världen som alla sedan kan ta del av, och jag tror att beatboxingen inom några år kommer ta världen med storm.

180226 poesi beat2

Vad ser du mest fram emot med ert arr?
Det jag ser mest fram emot inför Beatbox-SM är alla möten, det är något speciellt att som beatboxare träffa andra människor med samma passion. Vi har beatboxare som åker från till exempel Östersund, Umeå, Karlstad, Stockholm och Halmstad för att delta i SM och med tanke på dem stora avstånden mellan städerna är det inte så lätt att ses så ofta. Detta gör att stämningen och energin blir magisk och att vi kommer vara ungefär 30 svenska beatboxare på samma plats under en helg är en obeskrivlig känsla. Sen är jag också väldigt taggad på att uppleva tävlingskänslan och se vem som lyckas vinna SM! Det kommer bli riktigt spännande!

Vad hoppas du ska ske framöver inom beatbox? Vad är dina framtidsdrömmar?
Min stora dröm för beatboxingen är att få bort den allmänna bilden av att det är ett partytrick eller "roliga ljud med munnen". Jag vill få med så många som möjligt och få alla att förstå att beatboxing är som vilket intresse som helst, men att det också finns en framtid för det. Och jag vet att det finns många i Sverige som håller på med beatboxing men som håller sig gömda, hemma i sina rum, kanske för att deras föräldrar associerar det till någonting negativt eller för att de inte själva tror att det finns andra som gör det. Detta är en trend jag vill bryta. En dag hoppas jag också att få in beatboxing i skolan där man till exempel skulle kunna jobba med personlig utveckling som en del av musikundervisningen. Jag tror att det finns oändliga möjligheter för beatbox-kulturen i världen och detta är bara början.

Tack Johannes! Och stort lycka till med arrangemanget. Till er som läser: kom till Fängelset i Härlanda, Göteborg, den 8 december!Beatbox SM 2018 event
Swedish Beatbox Community på Youtube

Bilderna är från Beatbox-SM 2017 (första svenska mästerskapet någonsin):  Första bilden är en bild på (då 14-åriga) Adrian "Flawapawa" Blom och Johannes "Gneben" Aira, när de möts i Semifinalen. Gruppbilden är på nästan alla deltagare! BIlderna är tagna av Rodrigo Carjaval, 1200 kvadrat.