K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

I somras var Sanna Ivarsson en av våra poeter i vår satsning Månadens poeter. Den 5 oktober är det dags för releasefest för hennes andra egenutgivna diktsamling, Känslosvall som är en diktsamling på 86 sidor som innehåller dikter skrivna från 2015 och framåt. Dikterna är inspirerade av de känslostormar, medgångar och motgångar som utgör livet.

Hej Sanna! Du ska ge ut en diktsamling, berätta mer - vad är det för bok? 
Hej! Boken heter Känslosvall och är min tredje egenutgivna poesibok. Den innehåller 80 dikter som är skrivna mellan år 2015 och idag. Dikterna är uppdelade i två olika kapitel: ”regnmoln” och ”rosenskimmer”. Under ”regnmoln” har jag samlat dikter som tar sig an de svårare delarna i livet, som självhat, ångest och förlorad kärlek. Därefter kommer ”rosenskimmer” som kontrast, där temana istället är självförtroende, nyförälskelse och drömmar. För mig är Känslosvall en sorts hyllning till uttryckandet av känslor genom det skrivna ordet.

Hur har processen sett ut med boken? Har du stött på några utmaningar, och vad har varit roligast? 
Då vissa av dikterna är skrivna så tidigt som 2015 har processen egentligen varit lång och utdragen, men det var först nu under våren som jag verkligen tog tag i att sätta samman texterna till en samling. Dessutom har jag skrivit flera av texterna sen jag började sammansättningen, så det är verkligen en blandning av gammalt och nytt, men allt hänger ändå ihop på ett väldigt bra sätt. Det var nog också det roligaste – att välja ut de dikter jag tyckte allra mest om samtidigt som jag skrev nya, och se dem smälta ihop till en fantastisk samling. Det svåraste har varit det praktiska i inlagan till boken: sidnummer, marginaler, omslagsmått, vad som blir höger- respektive vänstersida vid tryck osv. Sånt är inte alltid lätt att veta när man ger ut på egen hand!

Kan du avslöja något om innehållet, kanske till och med bjuda på en dikt? 
Eftersom jag beskrev innehållet under första frågan kan jag bjuda på en dikt vardera från ”regnmoln” och ”rosenskimmer”. Kan ni gissa vilken som är vilken?

”På sexualkunskapen lärde vi oss
om kärleken till varandra
men aldrig om kärleken
till sig själv
och definitivt inte
om avsaknaden av den”

”Det var när jag slutade leta
efter det jag trodde att jag ville ha
som jag hittade dig
som gav mig det jag behövde”

Och så blir det releasekalas snart, berätta: vad kommer vi att få ta del av där? 
Så som programmet ser ut just nu kommer det först vara lite mingel med dryck och tilltugg, sen kommer det att vara en öppen scen där vem som helst får gå upp och läsa vad som helst: en dikt, en del ur en bok, ett citat, en prolog – scenen är helt öppen! Därefter kommer jag att prata om Känslosvall samt läsa ett par utvalda dikter ur den. Som avslutning blir det bokförsäljning och signering! Allt är helt gratis, den 5 oktober på Göteborgs Litteraturhus med start 18.00!

Du var ju en Månadens poet här på KulturUngdom i somras: hur känner du för det uppdraget såhär i efterhand? 
Det var fantastiskt roligt att bli uppmärksammad och få lite publicitet, vilket är svårt som ung författare idag (speciellt när det gäller poesi), så jag är väldigt tacksam för den chansen! Själva uppdraget i sig var bara roligt och inte alls speciellt svårt eller tidskrävande, och jag fick goda förutsättningar från KulturUngdom för att allt skulle bli så bra som möjligt!


Bokrelease Facebook-event
Sanna Ivarssons hemsida