K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under hösten kommer vi att få möta hela fyra nya krönikörer här på KulturUngdoms hemsida. Som första person ut hittar vi Tuva Lantz, vars första krönika publiceras den 13 augusti. Redan nu får vi en presentation av Tuva. Väl mött!

Hej, vem är du?
Hej, jag heter Tuva Lantz, jag är 18 år och går estet musik på gymnasiet. Jag är, precis som många andra, känslig men också stark, duktig men misslyckas, snäll men ljuger ibland och kämpar med att ta hand om, och tycka om mig själv. Jag gillar att ägna tid åt skola, skrivande, musik, kompisar, resor, att hänga i naturen och framför datorn. Jag lever med en kronisk sjukdom, SLE, vilket mitt liv har bestått till stor del av. Kanske har det hjälpt mig mogna och växa som person, och att ta vara på när kroppen känns frisk. Alla kan inte ta det för givet. Jag är alltid glad med en kopp kaffe i handen och tillsammans med familj och vänner.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Jag tänker mycket på framtiden men en skräckblandad förtjusning. Det är så spännande att få bli äldre, men också så läskigt när en väl ska börja ta beslut. Jag vill beröra olika delar av att gå från tonåring till ung vuxen i mina texter. Det är läskigt att tänka på att jag kanske inte bor hemma om ett år, att jag får ta beslut för mig själv, att jag måste hålla koll på ekonomi, att jag ska ta reda på vad jag vill i livet, och kombinerat med allt det där, ha kul och uppleva så mycket som möjligt. Jag är fortfarande tonåring, därför har jag inget facit. Mina texter är bara mina tankar kring hur jag upplever denna perioden i livet. Jag tror inte jag är den enda som är orolig för att bli äldre, och därför vill jag sätta ord på de rädslor, frågor och tankar jag har, så kanske någon annan känner sig mindre ensam.

Vad tycker du är absolut sämst just nu?
Att diverse miljöproblem uppstår överallt i världen och jag vet inte hur jag ska hjälpa på bästa sätt.
Vad tycker du är allra bäst just nu? Att jag har haft en underbar sommar, och att jag har så många bra vänner.

Hur ser din relation till text, ord och skrivande ut?
Jag har en rätt enkel relation till skrivandet, jag älskar det och behöver det. Men hjälp av text och ord försöker jag hantera livet, reda ut mina tankar och skriva av mig när allt känns överväldigande. Att läsa andras ord ger mig nya perspektiv. Det ger mig igenkänning, tröst och mycket inspiration. Jag tycker allt som har med ord och text att göra är kul och det finns så mycket variation och olika världar inom samma ämne. Såklart är det jobbigt att skriva. Det känns för det mesta som att allt en skriver är dåligt, och det tvingar en att vara helt ärlig mot sig själv. Vilket kan vara väldigt läskigt.

Vems ord, mer än dina, bör vi läsa under hösten 2018?
Alla krönikörer på kulturungdom! När jag ändå är inne på vägen till vuxenlivet vill jag tipsa om Stanna av Flora Wiström, många har säkert redan läst den, men den är lättläst och den skildrar ung-vuxen livet väldigt bra. Jag älskade verkligen att läsa den boken.