K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

"Jag heter Olivia och har just fyllt 15. Jag uttrycker mig exempelvis i dans, feminism och politiska frågor. Detta är viktiga delar i mitt liv och jag gillar att dessutom kombinera dessa!​"​

För mig är kultur något där alla kan hitta olika sätt att uttrycka sig på och hitta ett sätt att vara den bästa versionen av sig själv, och att sedan tillsammans inspireras av varandra. Jag vet att för mig och för många andra är kultur de sätt finna en lycka och en gemenskap som man så länge varit på jakt efter.

Jag bor i Herrljunga kommun, en sån liten klassisk kommun med ett litet samhälle där ett ord sprids på 5 minuter. Man kan säga att kommunen består av 4 mataffärer, ett cafe, en stor station och en och annan fritidsgård och ett bibliotek som går under namnet ”kulturhuset”.

Denna kommun har aldrig varit ett ställe där jag funnit kultur på de sättet jag vill uttrycka mig. Enligt mig har inte kommunen jobbat för att nå ut till alla ungdomar, som varje kväll sitter på stationen och inte vet vart dom ska ta vägen. Tyvärr är det såhär det ser ut i många små kommuner, vissa bättre, vissa sämre.

Jag menar med att vårt ”kulturhus” och kommunen inte befinner sig där vi ungdomar är och vill vara, dom anpassar sig inte efter oss. Det är väldigt viktigt att det finns kultur inom kommuner eftersom ordet kultur är så fritt och nästan alla kan hitta sin del i det. Det är så många unga som inte skulle känt en ensamhet om dom funnit en mötesplats för sin typ av grej.

Jag tror att kommunen försökt att sätta upp kulturella workshop´s och ha några helgkurser och deras utställningar på kulturhuset försöker dom att hålla i takt med tiden. Men eftersom allt detta anordnas av vuxna och hålls av vuxna, har de vuxna utgått från vad dom tror är bra och vad dom tror är nytt och fräscht. Kommunen måste få ungdomar att ta plats och engagera sig i kommuns kulturella arbete. För det är oss det handlar om, vi vet vad vi vill ha och oftast vad vi vill. Vi borde veta bäst, eller hur? Vi ungdomar måste också lyfta vårt arbete, våra tankar och föra fram våra åsikter. För om inte vi gör det, vem ska då göra det?

Problemet blir att om ingen pratar om behovet av kultur, kommer vi unga söka oss ut till större kommuner, med större utbud av kultur och sedan antagligen ”fastna” där. Det gör då att våra små kommuner utan de kulturella utbudet inte utvecklas ett dugg och allt blir kvar i desamma. Jag tycker även då att det leder till problemet att uttrycka sig i ett litet samhälle kan bli en slags tabu för många. Att när man sticker ut på ett sätt som ingen riktigt varit i kontakt med innan läggs många fördomar på en och man får en slags stämpel på sig eftersom inte samhället fått se olika slags kulturformer som personen i fråga uttrycker sig genom.

Men jag vill verkligen hylla och lyfta de ungdomar som bor i ett litet samhälle som kämpar för kultur och som uttrycker politiska åsikter som ifrån ett litet samhälles synvinkel sticker i ögonen och är utanför ramarna. Jag vill även uppmana till alla som ännu inte vågar att uttrycka sig, att strunta i normer och folk som inte följer samma tankar som du. För det är ju din grej, hur ska dom kunna bedöma om det är fel eller rätt? Hitta ett forum, en grupp vänner eller en plats som du känner kreativitet ifrån, det kommer stärka dig.

Öka efterfrågan av kultur!