K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

KulturUngdom är glada över att ha två poeter som skriver under december månad. Först ut var Andrea Karlsén, och nu är det Aran Wehbys tur att presentera sig. 

Från och med hösten 2017 satsar KulturUngdom på att vara ett återkommande fönster för poesi som konstform. Vi tänker oss skrivandet och textkonsten som ett sätt att mötas, här ryms orden som i annan form är svåra att sätta samman, tankarna som i just poesins form hittar sin plats.

Varje månad presenteras nya poeter som delar med sig av sin syn på poesi och skrivande, samt bjuder på dikter de skrivit själva. Aran Wehby är en av december månads poeter – Göteborgsbaserad, 24 år, och med mycket att säga.  

"Men om vi vänder kappan mot vinden är vi ändå alla egoister
Som har brister, varenda människa kan vara som vår statsminister
Vi är patetiska humanister, vissa är nazister andra socialister,
eller kapitalister, jag väljer och vara rapartisten”

– ur Arans dikt “Jantelagen“

Vem är du?
Jag är en Göteborgsbaserad rappare och poet som också håller workshops och samarbeten. Jag håller på att göra mig ett namn i Sverige och det som utmärker mig som rappare och poet är att mina texter är ärliga, känslosamma och meningsfulla. Jag har släppt en EP som heter släppa luften och är aktuell med min singel hitta dig själv som handlar om ungdomar som söker sin identitet i livet men även unga som lever i någon form av utanförskap. Just nu samarbetar jag med en del stora artister och vi kommer släppa en riktig hit.

Vad betyder poesin och skrivande för dig?
Jag har alltid känt att poesin har varit fri på det viset att man kan skriva hur och vad man vill. Det finns ingen prestige eller någon som helst regel över hur man bör skriva. Jag går på magkänslan och skriver utifrån mitt språk. Poesiskrivandet och musikskrivandet har haft en stor betydelse för mig då musiken och poesin har varit ett sätt för mig att ventilera själen när jag mått dåligt. Jag är gärna ärlig med det jag skriver då jag både är känslig och gärna vill ta för mig. Fokuset är främst på att inspirera andra men också bidra med mina texter så jag kan hjälpa till och göra en bättre värld.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Det ni kommer få läsa om blir nog en del viktiga ämnen som jag gärna vill ta upp så som HBTQ, behandla kvinnor rätt, mellanförskap, politik, och lite personliga texter.

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Sayam Chortip som är en god vän till mig, Louise halvardsson som är megakänd svensk författare - hon har gjort en bok som heter “Hejdå Tonårsångest” , Angela Åquist som har gett ut sin bok " Ärlig talat" och nyligen hade en stor releasefest. Och Andreas Hamberg som också släppt sin första bok "Jag Ljuger (II)". Jag inspireras annars väldigt mycket av Roffe Ruff, som är en rappare. Han har många samhällskritiska låtar som jag gillar. Han vägrar vara falsk, han har en attityd som är äkta när han rappar.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Jag har någon text publicerad på Facebookgruppen TNKVRT som tar upp bland annat ämnen om rasism. I framtiden kommer jag troligtvis bli publicerad i deras bok. Texten jag skrivit här handlar om flyktingar och nyanlända.

Jag har spelat låtar live i radio och under 2015 la jag ut min text "Trollhättan" som handlade om skolmassakern där. Texten fick stor spridning på sociala medier. Den handlade bland annat om Lavin, elevassistenten som miste livet och texten var tillägnad till minnen av honom och till de som gick bort. 

Aran Wehby på sociala medier:
INSTAGRAM 
FACEBOOK
SPOTIFY
YOUTUBE
HEMSIDA


Arans första dikt publiceras torsdag 14 december här på KulturUngdom. Nästa diktpublicering sker 28 december. God läsning!