K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Från och med hösten 2017 satsar KulturUngdom på att vara ett lite mer återkommande fönster för poesi som konstform. Vi tänker oss skrivandet och textkonsten som ett sätt att mötas, här ryms orden som i annan form är svåra att sätta samman, tankarna som i just poesins form hittar sin plats.

I Månadens poeter möter ni två nya poeter varje månad. Alla är medlemmar i KulturUngdom och alla har minst en sak gemensamt: de älskar poesi och har något att säga som fler behöver ta del av. Varje torsdag med start i morgon kommer en ny publicering upp på hemsidan, håll utkik. 

Vi hälsar vår första poet välkommen, Sara Rousta, 19 år, från Göteborg:


 

“She who seeks autonomy without the desire of segregation.
She who seeks originality without the desire to become an anomaly.
She who is applauded for her uniqueness, yet scorned for her singularity.”

Utdrag ur Saras dikt “The Conformist?”

Sara Rousta, vem är du?
Frågan om vem Jag är, inducerar mer frågor än framställer explicita svar. I enlighet med konventioner, är jag, Jaget en studerande kvinna på 19 år, dotter, syster, född i Iran, uppväxt i Sverige, bor i Göteborg, i strävan efter att bli en fysiker, road av matematik och litteratur, dansare, kickboxare, amatörpoet...listan kan bli lång men den har ett definitivt avslut. Istället vill jag föreställa mig att Jag är protagonisten av en historia som löper parallellt med miljontals andra, är lokalt, en konsekvens av det förgångna och grunden till det framtida. Ibland en gästspelare och våra historier knyts samman, andra gånger blott en observatör med mycket förundran…kort sagt, en odefinierbar subjekt, ändlöst formbar. Det är Jag!

Vad betyder poesin och skrivande för dig?
En förkortad förklaring till varför jag har ett intresse för poesin som konstform, är det beroendeframkallande och meditativa tillståndet som jag gärna djupt sjunker in i. Passionerad av språk och filosofin bakom uttryckandet, experimenterar jag som sagt med skrivna texter, men även icke-verbal kommunikation såsom dans. Många gånger händer det att dessa två konstformer sammanfogas till en enda enhet. Jag fascineras av hur ett par ord och rörelser kan säga så mycket och betyda ännu mer.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Jag gillar att kontemplera över existentiella frågor och se eller väcka fram en relation mellan flera olika kunskapsfält. Paradoxer är också en preferens!

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
En fantastisk poet som har inspirerat mig i synnerhet är Fermín Herrero som bland annat för sitt verk “Sin ir más Lejos” erhöll “Premio de la Crítica” i Spanien. Jag hade den extrema turen att kunna ha honom som lärare i spansk litteratur under mitt utbytesår. Hans inflytande som poet, men också som person har betytt obeskrivligt mycket i min personliga resa i poesins värld och den växande kärleken för den.

Jag skulle även vilja tipsa om en nära vän som har haft en stor betydelse i mitt skrivande, Alexander Sandström. Det händer ofta att jag blir mållös av att läsa hans texter, då han presenterar sina tankar med ett beundransvärt flyt och klang. Några av hans texter finns att hitta på poeter.se.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Ett fåtal texter är publicerade på poeter.se, men jag hoppas att kunna få modet att publicera mer och på flera ställen efter denna upplevelse.
På sociala medier (Facebook och poeter.se) finns jag som "Sara Rousta" och som “sararousta" på Instagram. Sara Roustas poesi hittar du här