K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Mariestad Kultur & Skördefest - bild grönt och gula blommor

Helgen 29-30 september tar Öppen Scen Mariestad plats för första gången, i samband med Mariestads Kultur och Skördefest! Snyggt säger vi och ställde några frågor till Ludvig Nordholm och Johan Wallerstedt som är två av arrangörerna.

Ludvig Nordholm är låtskrivare och estradpoet med ett stort intresse för Poetry Slam. Ludvig jobbar som personlig assistent och hoppas att i framtiden kunna försörja sig som projektledare för olika kulturprojekt.

Johan Wallerstedt jobbar som musiklärare på Musikskolan i Mariestad och Kvarnstenen i Lugnås. Johan är ordförande för den ideella föreningen Kultur & Co som bildades sommaren 2013. Det var också året då den första skördefesten arrangerades och sedan dess har den blivit ett återkommande inslag varje höst.

Det här är inte första gången som Kultur och Skördefesten arrangeras, vad är det som får er att fortsätta och vad är kul och viktigt och bra med att arrangera detta?

Johan: Skördefesten är framför allt tänkt som en mötesplats för alla människor i alla åldrar. Under två dagar anordnas barnaktiviteter, musikunderhållning, matservering, marknad med mera runt om i Mariestads stadskärna. Detta stärker Mariestad som varumärke och eftersom eventet växer för varje år ser vi också att fler besökare utanför Mariestad upptäcker Skördefesten och Mariestad som ort.

Det är däremot första gången som Öppen Scen tar plats i Mariestad – Ludvig, berätta mer om detta, vad är din vision med Öppen Scen?
Ludvig: Min förhoppning är att skapa en plats där alla är välkomna att ta plats och utvecklas. Jag har också en förhoppning om att detta ska väcka intresset för estradpoesi, och för Slam Poetry. Målet är att tids nog kunna anordna Poetry Slam-tävlingar i Mariestad, och tids nog i större delar av Skaraborg.

Alla är välkomna, mångfald förgyller. Det finns alltså inga åldersbegränsningar, inga begränsningar vad gäller framträdandeform. Det är roligt om det kommer folk från alla åldrar, etniciteter etc. Dessutom hoppas jag på att få se trubadurer, standupkomiker, mindre teatersketcher, poesiläsningar, you name it.

Vad hoppas ni på, hur ser drömscenariot ut för dessa två arrangemang som sker under samma helg?
Johan: Vi hoppas att det blir fint väder och att detta i sin tur lockar fler besökare än tidigare år. Vi önskar också att broar byggs mellan såväl de olika samarbetspartners som besökare och att mersmak skall uppkomma så att vi tillsammans kan jobba för att eventet blir ännu större i framtiden.

Ludvig: Förhoppningen är att människor som kommer till stan för det ena evenemanget även ska komma förbi det andra. Jag vet några poeter som reser hit ifrån Ödeshög för att framträda på den öppna scenen som även planerar att ta del av Kultur och Skördefesten. Likaså hoppas jag att de som kommer på Kultur och Skördefesten ska känna sig inspirerade nog att själva våga gå upp på den öppna scenen, efter att skördefestens aktiviteter tagit slut, och Öppen Scen Mariestad tar vid. Det är därför detta eventet har placerats på lördagskvällen.

Vad spelar de samarbeten ni har och hela arrangemanget för roll för Mariestad med omnejd, tycker ni? Vilka avtryck och spår lämnar ni med det ni gör?
Johan: Alla arrangemang spelar roll för att stärka Mariestad som ort. Vi ser att varje år engagerar sig fler samarbetspartners och besöksantalet ökar. Vi vill att Kultur och Skördefesten skall vara något som folk minns, längtar till och räknar med.

Ludvig: Samarbeten är väldigt viktigt för att få människor att hitta till Öppna Scen. Min förhoppning är att det ska bidra till en tillåtande inställning, där fler människor blir stärkta och känner att de vågar ta plats, både på och utanför scenen, i sina vardagsliv

Är det något ni vill tipsa om lite extra inför arrangemangen?
Johan: Det är svårt att välja. Jag anser att man som besökare skall försöka hinna med att besöka hela festområdet då guldkornen är många och utspridda. Vi hoppas att var besökare oavsett ålder får med sig något minne från Kultur och Skördefesten som sedan finns kvar resten av livet.

Mejla ludvig.nordholm@hotmail.com om du har lust att framföra på Öppen Scen Mariestad.  
Facebook Öppen Scen Mariestad
Facebook Mariestads Kultur & Skördefest

 

Öppen Scen Mariestad affisch