K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under sommaren genomför konstnären Frida Åström en undersökning av kombinationen mellan ord och broderi. Här på sidan får vi ta del av processen under fyra tillfällen nu i sommar! Så här skriver Frida:
"Jag vill brodera text, så som Mätta Fock gjorde på sitt lakan. 1810 avrättas Mätta Fock för mord, under sin tid i fångenskap broderar hon ett brev på 27 hopsydda linnebitar där hon förklarar sin oskuld och hur hon rättsligt behandlats.
(...) Texten jag vill brodera kommer handla om att flytta till Sverige, jag har aldrig vågat närma mig det tidigare. Jag har rört mig kring min familj och jag har generellt inte svårt för att prata om jobbiga saker. Men just flytten till Sverige och allt som ledde upp till den har jag inte vågat komma nära ännu. (...)
Trots att märkning av hemtextilier och den här sortens berättande text kanske inte har en stark visuell koppling, tycker jag ändå att dom har beröringspunkter, även med graffiti. Jag vill berätta någonting, jag vill dokumentera att jag finns och senare att jag har levt."


170901 textila4 artikelNu har det blivit dags för min sista uppdatering, och jag börjar med resan till Stockholm.

Den 22:a augusti tog jag tåget från Göteborg till Stockholm och begav mig direkt till Nordiska muséet. Jag har aldrig varit där tidigare och vad jag hört av andra är det inte så värst många fler som varit där heller.

Det är en ganska pampig byggnad fullproppad med hantverk och påminner om ett större Röhsska, vilket jag tycker kan vara ganska mossigt.

Jag går upp till fjärde våning där texilgalleriet är tillfälligt, det är ett rum med en massa hurtsar med ett verk i varje låda. Det är så varmt så kläderna fastnar mot kroppen, och Mätta Focks broderi finns inte där.

Jag pratar med informationsdisken och dom säger att det inte är en del av utställningen, vilket jag egentligen inte är varken förvånad eller särskilt besviken över. Jag hade det faktiskt på känn. Jag får numret till samlingsenheten så jag ska se om jag kan ansöka om att få se det någon annan gång.

Istället är där en väldigt fin utställning om samer och samiskt hantverk. Jag kommer från Västerbotten och det är mycket från det samiska hantverket som stöpts om och döpts om till hemslöjd, tennbroderier känner jag igen från flera håll i min släkt. Det är vemodigt och det är lätt att få skuldkänslor.

Jag spenderar ett par timmar med att gå upp och ner mellan dom olika utställningarna, och trots att jag inte fick se det jag åkte dit för att se är jag inte det minsta besviken.

170901 textila4 artikel1Resten av resan spenderar jag med människor jag tycker om och inspireras av, bara det gjorde resan väl värt!

Så om jag ska sammanfatta den här processen lite.

Jag har jobbat i korta intensiva stötar, själva broderiet tog egentligen knappt en vecka att göra, men det är i slutändan inte den viktigaste delen i det här projektet. Det viktiga för mig har varit att skriva, att formulera sånt som jag försökt att inte formulera i många år. Det har varit nyttigt, men otroligt jobbigt.

Jag har inspirerats av möten med konst och möten med människor, jag har känt på nya material och betraktat ord på ett nytt sätt.
Det är svårt att vara annat än nöjd.
I måndags började skolan och jag dyker direkt in i nästa steg för mitt broderi, trycket. För dom som vill följa det finns jag på instagram, xfrida heter jag där.

Nu blir det ytterligare några tusen koppar kaffe och broderi till, hoppas vi ses snart igen!
Allt gott Frida


DEL 1 - DEL 2 - DEL 3