K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under sommaren genomför konstnären Frida Åström en undersökning av kombinationen mellan ord och broderi. Här på sidan får vi ta del av processen under fyra tillfällen nu i sommar! Så här skriver Frida:
"Jag vill brodera text, så som Mätta Fock gjorde på sitt lakan. 1810 avrättas Mätta Fock för mord, under sin tid i fångenskap broderar hon ett brev på 27 hopsydda linnebitar där hon förklarar sin oskuld och hur hon rättsligt behandlats.
(...) Texten jag vill brodera kommer handla om att flytta till Sverige, jag har aldrig vågat närma mig det tidigare. Jag har rört mig kring min familj och jag har generellt inte svårt för att prata om jobbiga saker. Men just flytten till Sverige och allt som ledde upp till den har jag inte vågat komma nära ännu. (...)
Trots att märkning av hemtextilier och den här sortens berättande text kanske inte har en stark visuell koppling, tycker jag ändå att dom har beröringspunkter, även med graffiti. Jag vill berätta någonting, jag vill dokumentera att jag finns och senare att jag har levt."


1170721bild2Den trettionde juni åkte jag på min första tur för sommaren, mot Malmö och Textila Undertexter på Malmös Konstmuseum. 

Utställningen har visats tidigare på Marabouparken Konsthall i Stockholm, så jag visste lite om den men hade inte besökt den själv innan. Utställningen kureras av Helena Selder från Marabouparken Konsthall och konstnären Bella Rune som också deltog i båda utställningar. Ett av Bella Runes verk heter Forskningsnystan och består av utskrifter på A4-papper som hänger på väggen. Det är en kombination av bild och text, en liten del av texten i verket är:

Språket är fullt av textila metaforer: ”nysta upp”, ”sammanfläta”, ”tappa tråden”.
Latinets ”texere”: att sammanfoga både text och textil.
Den textila skriften är en global ”tyst” kunskap som är fysisk, rumslig och social.

Allt som allt deltar över 25 konstnärer i utställningen, och ett verk som fångade min uppmärksamhet i relation till det här projektet hette Rulla! av Pia Sandström. Verket är en del av Fördomsturnén och består av ord insamlade från en workshop i Alsike, Knivsta.
Ungdomar från platsen fick skriva påståenden och ord om fördomar riktade mot dom, orden trycks i ett blått medaljongmönster på vitt tyg.

Att orden förvrängdes och skapade form gjorde att dom ibland blev svåra att läsa, men det störde faktiskt inte alls.
Jag har tänkt på olika sätt att just skriva, jag har hittills bara skrivit i anteckningsblock och i datorn och orden har jag bara placerat i rader så som en vanligtvis skriver.

Idén är att mina ord och meningar ska vara broderade i vitt garn på vit duk, vilket kommer göra texten ganska svår att läsa. Men jag tror att om en jobbar med tjockare bokstäver så kan det underlätta läsningen, men jag vet inte om jag tycker det känns lika viktigt nu när jag sett Pia Sandströms verk. Om en vill läsa texten så går det ju, så det kanske inte är så viktigt att en kan läsa det från andra sidan rummet?
1170721bildJag känner att jag behöver göra en avvägning mellan vad som är en intressant bild och vad som är läsligt, och vad är det som egentligen är viktigast?

Jag testar att använda min text som jag skrivit i datorn, jag förvränger och vrider den i photoshop och jag gillar det.

Jag har kollat runt vilka dukar jag har hemma och bestämt mig för en som är 80*80 cm. Inte på grund av sin storlek, för jag hade till en början bestämt mig för 1*1 meter, utan för sitt invävda mönster.
Nästa steg är att hitta ett tryckeri som inte har semesterstängt hela sommaren så jag kan få tag i ett pappersoriginal som jag kan kalkera över till tyget. Det har hittills visat sig vara aningen svårare än jag trodde.

Allt gott, Frida


DEL 1 - DEL 3