K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under sommaren genomför konstnären Frida Åström en undersökning av kombinationen mellan ord och broderi. Här på sidan får vi ta del av processen under fyra tillfällen nu i sommar! Så här skriver Frida:
"Jag vill brodera text, så som Mätta Fock gjorde på sitt lakan. 1810 avrättas Mätta Fock för mord, under sin tid i fångenskap broderar hon ett brev på 27 hopsydda linnebitar där hon förklarar sin oskuld och hur hon rättsligt behandlats.
(...) Texten jag vill brodera kommer handla om att flytta till Sverige, jag har aldrig vågat närma mig det tidigare. Jag har rört mig kring min familj och jag har generellt inte svårt för att prata om jobbiga saker. Men just flytten till Sverige och allt som ledde upp till den har jag inte vågat komma nära ännu. (...)
Trots att märkning av hemtextilier och den här sortens berättande text kanske inte har en stark visuell koppling, tycker jag ändå att dom har beröringspunkter, även med graffiti. Jag vill berätta någonting, jag vill dokumentera att jag finns och senare att jag har levt."
---
Ja, jag hade ju egentligen tänkt att jag inte skulle jobba i sommar. Våren har varit intensiv så en sommar med bara en massa böcker och sol va det enda jag hade planerat. Men så blev det ju inte, det borde jag ju ha vetat redan från början.

I det här projektet kommer jag undersöka text och broderi, som ni ser i presentationen, och målet är att hinna färdigt ett broderi. Jag vill inte sätta högre krav än så, för planen är att broderiet ska vara stort och med mycket text, jag broderar främst på linnedukar som jag köpt på loppisar under våren och den minsta är nästan 1x1 meter.
Utöver att brodera kommer jag åka på två korta resor, den första kommer gå över dagen till Malmö för att besöka Textila Undertexter på Malmö Konsthall och den andra kommer gå till Nationalmuseum i Stockholm, främst för att se Mätta Focks Brev.

Hittills har allting gått långsamt, det har varit trögstartat och jag har mest spenderat tid på att köpa på mig material och brodera saker som inte har med det här projektet att göra. Det känns bättre att göra någonting än att göra ingenting. Mina tankar går till Sol LeWitts brev till Eva Hesse, jag bifogar en länk här till en filmatisering av brevet gjort av Levni Yilmaz.

När jag broderar tycker jag om att ha filmer på i bakgrunden, och i veckan såg jag en film som hette 5 to 7. Jag tänker inte berätta vad den handlar om, men huvudkaraktären är författare och säger vid ett tillfälle:
As little as you want to write when you’re happy, that’s how much you have to write when you’re miserable.

Givet att han precis blivit avvisad från personen han är kär i och är ganska olycklig, vilket jag inte skulle säga att jag är, så kan jag relatera till det han säger.

Om en byter ut ordet miserable till skrivkramp, eller kanske broderi- kramp, så säger citatet och brevet till Eva Hesse samma sak. När det inte går måste en göra mer, do something, do anything.

Så det är det jag gör nu.
Jag broderar saker som jag inte vet vad det ska bli, jag skriver anteckningar som inte betyder någonting och dricker kopiösa mängder kaffe i solen, tillslut släpper nog min skrivkramp.

Imorgon bär det av till Malmö.

Allt gott,
Frida


DEL 2