K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Medlemmen Martina Sandström har sammanställt en finfin skrivguide som du hittar här nedan. Vi tackar och bockar för alla de matnyttiga tipsen och passar på att ställa några väl valda frågor.

Hej Martina! Berätta: vem är du?

Hej! Jag är en småstadstjej vilsen i storstan, född och uppvuxen i Falköping men bor numera i Stockholm. På dagarna pluggar jag skönlitterärt skrivande vilket innebär att jag skriver och läser mest jämt. När jag inte gör det hänger jag med vänner, dricker te, lyssnar på musik, sträckkollar Girls, går långpromenader, utforskar Stockholm, också drömmer jag om London.

Du går alltså på en skrivarutbildning: hur hittade du den, vad drog dig till just den utbildningen och vad är dina förväntningar på den?
Precis, jag går en grundkurs i litterär gestaltning vid Jakobsbergs folkhögskola och trivs jättebra. Jag minns faktiskt inte hur jag hittade den, det kan ha varit så enkelt som en google-sökning. Det som drog mig till just den kursen var dels att den är placerad strax utanför Stockholm och jag var nyfiken på storstan. Men också för att den ger en bred grund inom skrivande, man får testa på flera olika genrer på ett prestigelöst sätt. Jag tyckte också att det var kul med en skrivarkurs som inte var på distans utan en hamnar i en klass med andra skrivande personer. Mina förväntningar när jag sökte var nog bara att få skriva mycket och sen få respons på det — och det har jag fått!

Hur ser din relation till skrivande ut?
Fastän jag har ägnat snart ett helt år till skrivande så skulle jag säga att relationen ändå är ganska ny. Jag är ingen person som föddes till att bli författare utan mitt intresse har växt med tiden och kommit fram ur andra konstformer. Innan jag studerade skrivande så var det musik som gällde och jag skrev lite svenska pop-låtar, men en dag så försvann lusten till att skriva själva musiken men texten fanns kvar och på den vägen är det. Jag känner att jag fortfarande har mycket kvar att lära mig och mycket kvar att utveckla.

Vad hoppas du att din skrivguide ska bidra med?
Jag hoppas att den ska bringa skrivlust! Till de som har berättelser och ord inom sig som vill komma ut, men inte vet var de ska börja. I guiden har jag samlat några grundstommar som man kan tänka på när man vill börja skriva prosatext.

Vilka andra sätt att komma framåt i sitt skrivande vill du tipsa om?
Kanske att starta en liten skrivarcirkel eller bara hitta en skrivarkompis eftersom skrivandet kan ju vara ganska ensamt. Då kan man till exempel ge varandra skrivuppgifter, läsa varandras texter, ge respons men framförallt peppa! En bokklubb tänker jag också kan vara kul, att läsa mycket tror jag är grundläggande för att utveckla sitt skrivande. Att diskutera böcker och djupdyka i dem tillsammans med andra tycker jag är väldigt givande.


Kolla in Martinas skrivguide.
170519 martinasandstrom