K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under fyra augustidagar kommer ett alldeles unikt läger att äga rum i byn Uddebo - nämligen ett slöjdläger! Alla mellan 15-25 är välkomna att vara med- med eller utan tidigare slöjderfarenheter, men med stor slöjdlust! Lägret arrangeras av föreningen Gula huset i Uddebo, Studieförbundet vuxenskolan, KulturUngdom och Slöjd i Väst. Anmälningsavgiften är 500 kronor för alla som bor i Västra Götalandsregionen, 1000 kronor för övriga. Anmälningar tas emot under hela maj månad.

KulturUngdom fick en pratstund med Sara Degerfält som är initiativtagare och projektledare för slöjdlägret.

Hur kan en typisk slöjdlägerdag se ut?

- Vi går upp på morgonen, käkar frukost och går ner till verkstäderna. Innan lägret har man fått välja vilken verkstad man vill vara med i, det finns fyra olika; Näverslöjd, Skarvsöm, Träslöjd och "Fiskskinnsgarvning och vävning". Efter att vi slöjdat oss trötta gör vi somriga aktiviteter på kvällarna; umgås, grillar, paddlar och badar.

 Är det första gången ni kör detta, om inte, vad tog ni med er från tidigare erfarenheter? Om- vilka är dina förväntningar, förhoppningar?

- Första gången! Jag hoppas att deltagarna på lägret ska kunna gå upp i den skapande slöjden och njuta av den i fem hela dagar. Sen att vi ska ha roligt med varandra och lära känna nya människor.

Varför tycker du att man ska söka till slöjdlägret?

- För att läger är bäst och det är roligt att slöjda på sommaren!

Vad är slöjd för dig?

- Slöjd. Det är så mycket. För mig handlar det om att vara en skapande människa som gör saker. Det kan handla om att sy om sina kläder, koka en riktigt god sås eller att tälja sina egna skedar. Det finns liksom inga regler.

Hur ser intresset för slöjd ut hos unga människor? Finns det tendenser att tala om?

- Tendenser! Slöjd är hur stort som helst, men det syns liksom inte. 2010 gjorde ungdomsstyrelsen en rapport där de kartlade ungas kulturvanor. Till allas stora förvåning visade det sig att slöjd, pyssel, hantverk är den kategori ungdomar ägnar sig åt allra mest. Det tycker jag är roligt, säger Sara avslutningsvis.


Dessutom! Missa inte Slöjdinkubatorn- en nationell, platsobunden inkubator för dig som vill utveckla ditt slöjdande eller dina hantverkskunskaper, presentera dina idéer eller bara utöka ditt nätverk. Du söker med en egen idé där slöjden eller hantverket är utgångspunkten. Ansökan ska vara inne senast den 14 juni.

Läs mer här!