K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Elin Thomasson och Malin Karlsson jobbar med vidgat deltagande och slöjd. Under våren kommer de bland annat vara med på Musik Direkt/Imagine Sweden, där deltagarna under varje deltävling kommer att få prova på en slöjdteknik med olika handledare. Samtidigt är de ute och träffar personer, projekt och verksamheter för att ta reda på i vilka sammanhang slöjd finns. Tanken är att ta reda på hur fler människor kan få reda på att det går att slöjda på fritiden. Säg hej till KulturUngdoms nya slöjdkoordinatorer!

Hej Elin, vem är du?
- Jag är en skärgårdsbo från Åland som uppskattar att ha mindre än tre timmars resa till tandläkaren, men sörjer bristen på lagligt slöjdmaterial i Göteborgs parkområden. Att lära mig nya saker är det bästa jag vet, oberoende om det är korgbindning, rättstavning eller hur hissen fungerar. Det bästa jag vet är att fika länge och prata politik, gärna med ett handarbete i händerna.

Hur ser din relation till slöjd ut?
- Den är lite dubbel. Å ena sidan så älskar jag ruset av att kunna skapa saker jag behöver helt själv. Jag brinner innerligt för att alla någon gång ska få känna det ruset och veta om att det är möjligt att uppleva. Å andra sidan så är jag livrädd för att gå på kurser i grupp, för jag känner så mycket prestationsångest i skapandet. Det finns så mycket rätt och fel. Därför tycker jag att det är viktigt att alla får möjlighet till förutsättningslöst slöjdande.

Vad gör du just nu på KulturUngdom?
- Jag håller på och förbereder för en träff för personer och organisationer som försöker få människor att träffas kring slöjd, skapande, hantverk och making på olika sätt. Träffen kommer att vara den 4e maj och tanken är att vi ska ta del av varandras erfarenheter, problem och behov för att se hur vi kan organisera oss eller ta hjälp av varandra. Alla intresserade är välkomna! (för mer info maila elin.t@kulturungdom.se)

Bäst just nu: Att Cleo kommer till Imagine i Uddevalla!!!!!!!!!!
Sämst just nu: Ängslighet.

Hej Malin, vem är du?
- En slöjdnörd från västkusten som gärna grottar ner mig i nya och gamla slöjdtekniker och älskar att möta andra människor som också gör det. Helst slöjdar jag historiskt återskapande, om jag hade tiden skulle jag gärna klippa ullen från fåren, spinna garnet, färga det, väva tyg och slutligen sy kläder av det. Den processen har alltid varit fascinerande för mig. Men jag älskar också att sticka, tälja, väva, pyssla och en massa annat handgjort skapande. Förutom slöjd nördar jag gärna film och älskar nästan all sorts film, men har en viss förkärlek för science fiction, fantasy och kostymdrama.

Hur ser din relation till slöjd ut?
- Jag älskar att skapa med händerna, är oerhört fascinerad av hur händerna lär och lär om när de får skapa olika saker ofta och länge. Även om jag på senare tid insett att jag börjat bli rätt skicklig inom vissa slöjdtekniker är ändå min ingång fortfarande att det finns så mycket att lära sig, oavsett hur länge en håller på. Det kan vara något så enkelt som att inom stickning, som jag hållt på med i drygt tio år, behöver tänka om för att jag plötsligt ska sticka med ett nytt sorts garn.

Vad gör du just nu på KulturUngdom?
- Jag och Elin förbereder just nu för fulla muggar inför deltävlingarna i Imagine/Musik Direkt. Under deltävlingarna kommer alla deltagande musiker få slöjda tillsammans med olika handledare medan de väntar på sin soundcheck. Varje deltävling får tälja, brodera, trycka på tyg och på olika sätt slöjda ihop varsin bokstav till ordet IMAGINE, och resultatet kommer kunna ses i samband med regionfinalen i Uddevalla!

Bäst just nu: Ostbågar.
Sämst just nu: Att ostbågar inte räknas som vare sig frukost, lunch eller middag. Kanske om en lägger till en grönsak?


Om du har en studiecirkel, skaparcafé eller nåt annan skapandeverksamhet är du välkommen att höra av dig till Elin och Malin, så gör de gärna ett besök hos er!