K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Bäckafestivalen är enligt arrangörerna starten till ett nyskapande, inkluderande och gränsöverskridande folkmusik- och dansprojekt. Intressant! Vi tog oss för att intervjua dem inför kalaset, som tar plats på Frilagret i Göteborg den 1 juni.

Bäckafestivalen är ett av många projekt som får stöd via KulturUngdom via K-pengar som är är ett kulturstöd för alla i Västra Götaland mellan 13-30 år. Blir du nyfiken? Läs mer här om stödet. Och: vill ni resa till Göteborg från andra orter i Västra Götaland men känner att tåget är en smula dyrt? Hör av er, vi har några slantar över för reseersättning. Stina@kulturungdom.se är adressen.1. Det vankas festival, berätta: vilka är ni och vad är det ni gör?

Jag är Samuel Lundh, folkmusikstudent, musiker och arrangör som tagit initiativet till Bäckafestivalen. Det började med en konsertidé och ett enkelt möte på Frilagret. Efter jag hört om upplägget, de fantastiska lokalerna och möjligheterna så växte konsertidén till festival. Tillsammans med otroligt duktiga folkmusik- och dansvänner samt Folkmusiker Mot Rasism, så kunde vi starta upp en arrangörsgrupp och det hela var igång.

2. Varför gör ni just en folkmusik- och dansfestival?
För att vi älskar musiken, danserna och de starka möten som uppstår i denna tradition. Det är också en genre som lever i skymundan i dagens samhälle. Därför ser vi det viktigt att lyfta fram och visa upp folktraditionen och hur de unga utövarna nu tar den till nya oanade höjder.

3. Ni samarbetar med Folkmusiker Mot Rasism, vad är det för en organisation? Hur hänger folkmusik och antirasism ihop?
Folkmusiker Mot Rasism (FMR) är en förening och rörelse som tidigare hette Folkmusiker mot Främlingsfientlighet. Med folkmusiker menar de alla som gillar folkmusik och på något sätt har med den att göra: Folkdansare, folkdräktsforskare, hobbymunspelare, åhörare mfl.

De vill inte att folkkultur fastnar under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare och älskare av svensk folkkultur blir ofrivilligt utnämnda till supportrar av en nationalistisk och rasistisk kultursyn. Därför ska kultur som lyfts fram visa på bredd och att folkkultur ska vara det det är – kultur av folk. Inte symboler som används enbart för att illustrera det gamla Sverige eller som en rasistisk propaganda.

4. Vad kommer vi att få uppleva den 1 juni?
Då kommer ni få uppleva Serbisk folkdansworkshop med Serbiska Föreningen Sindjelic och Svensk festivalpolskeworkshop med Isa Holmgren. Ni kommer också få se Sindjelic framträda samt en rad unga oetablerade talanger. Bland annat kommer ni få se, Irländska violinisterna Maria&Lucia, Trollsyster med musik från hela världen, Elektrofolkduon Geten&Evigheten från Sverige samt Musikern Majid Husseini från Afghanistan. 

180521 geten 180521 lucia
180521 majid 
180521 troll

 5. Ni åker runt och bjuder in elever på skolor i regionen, varför känns det viktigt att sprida ordet om festivalen och ert arbete bland andra unga?
För att folkkulturen ska få leva vidare så måste andra unga få uppleva glädjen i den, för att sedan bli intresserade och fortsätta sprida den själva.  Det är vi som har den fantastiska äran att föra fram och bära denna kulturyttring, och det vill vi föra vidare till nästa generation.

6. Ni skriver att "festivalen bokar unga oetablerade band och dansare från olika folkmusikaliska traditioner" - vill ni berätta lite mer om det här med olika folkmusikaliska traditioner? Ge oss kunskap! 
Folkkulturen är något som växt fram i varje land och tradition. Denna kultur, musik som dans har framförallt kommit till som funktionella yttringar i det dagliga arbete. Det är allt ifrån arbetssånger till lockrop och folkmusik och dans för underhållning och gemenskap. Beroende på landets historia och geografiska läge så har folkkulturen utvecklats åt alla möjliga håll och ser och låter därför delvis helt olika, delvis väldigt lika. Detta vill vi hylla och lyfta fram för att berika dagens samhälle och låta våra olika traditioner få leva under samma tak.

Tack Samuel o co för detta och stort lycka till med festivalen!

Länk till Facebook-event