K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Detta gytter av montrar, ballonger, kaffestationer, rosenbuskar, politiker, tjänstemän och kändisar, är svårt att få grepp om. 1818 seminarier (ja, nytt rekord) genomfördes under veckan och besökstalet under just ”politikerveckan” uppskattas till 17 000 personer. Det blir trångt, svettigt, ibland otrevligt… men mest kul!

Jag fokuserade på seminarier kring kulturpolitik och då hade jag bara 80 st att välja mellan… (!) men eftersom min almedalsveckan bara var två dagar, kunde jag plocka ut guldkornen.

Det mest intressanta seminariet var kallat ”Den neutrala kulturinstitutionen är död”, en ”Debattle” som Riksutställningar arrangerade. Två lag med tre personer i vardera, som var och en fick redogöra varför eller varför inte, de håller med påståendet. Jag undrar ifall en neutral kulturinstitution någonsin funnits, eller ifall vi vill ha en sådan?! Vilket även flera av deltagarna nämnde. Det blev ingen värre debatt, utan alla personer verkade ha samma uppfattning.
De önskar kulturinstitutioner som är modiga och inkluderar mångfald, lätt att säga men svårt att göra... Varför skulle annars denna frågeställning finnas och behöva lyftas? Eva Cooper från Timbro sa under samtalet,”Kulturinstitutioner anpassar kulturen efter vad de tror att politiker gillar. Politikerna agerar mecenater fast med skattebetalarnas pengar.”

Så summa summarum… Det är alltså hos politikerna problemet och ansvaret ligger. Vilken tur att Almedalsveckan finns, där vi får chans att påverka dem i rätt riktning. Det gäller bara att skrika högt, eftersom det är ett tiotusentals andra personer som också vill göra sin röst hörd.

Tack för denna gång, hoppas det blir fler almedalsveckor tillsammans med Kulturungdom!

/Frida Stålhandske, reporter på plats under Almedalsveckan