K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Även i år åker KulturUngdom till Almedalen, som vanligt med de viktiga frågeställningarna och kulturuttrycken i bagaget. 

Vecka 27 i Visby är en kunskapsfestival där viktiga samtal och diskussioner kan ta plats. Det är också ett kommersialiserat och lobbyistiskt sammanhang som kräver förmågan att plocka de intressanta russinen och ducka för de allt mer vanliga flosklerna.

I år gör vi resan till Visby i samarbete med projektet RÄTT FRAM. Vi träffade Diana Pisau, Mahdi Rasoli, Abdulla Husseini och Sebastian Albrektson för ett samtal inför resan. Diana, Mahdi och Sebastian kommer tillsammans med Yllka Sheqiri och Haroon Haidari samt hundarna Inti och Nahla vara på plats under veckan. Abdulla har, tillsammans med övriga deltagare från RÄTT FRAM, varit med i förarbetet och kommer att sätta samman materialet efteråt.

Hej! Berätta: vilka är ni?
- RÄTT FRAM är ett treårigt utbildningsprojekt som riktar sig till ensamkommande ungdomar som drivs av den ideella föreningen MiM Kunskapscentrum. Under våren har gruppen haft din första utbildningsomgång med 35 deltagare.
- RÄTT FRAM handlar om att skapa större ömsesidig förståelse mellan ensamkommande unga och de olika samhällssektorerna utbildning, arbetsmarknad, politik och idéburna organisationer.

Ett av projektets mål har varit att stödja unga att organisera sig själva. Därför finns projektets ungdomsgrupp där tanken är att medlemmarna ska kunna hjälpa och stötta varandra att fortsätta fördjupa sig i olika samhällsfrågor.

Mahdi, Diana och Abdulla är tre av medlemmarna i gruppen som har arbetat fram projektet inför resan till Visby. Diana och Mahdi har varit med i gruppen sedan starten, Abdulla kom med lite senare i processen.

Vad kommer ni att göra under veckan i Visby?
- Intervjua, fota och filma politiker och andra högt uppsatta personer kring tillståndet flykt. Vi har arbetat fram en projektidé som bygger mycket på egna situationer och erfarenheter och vill vända på frågeställningarna och lyfta hur olika människor behandlas och vad som krävs av vissa men aldrig krävs av andra.
En av de frågor som kommer ställas under intervjun är vad respektive person hade tagit med sig om de var tvungna att fly sitt land omgående. Vi har redan bokat in några möten, och ska söka upp fler på plats.
- Vi tror att personer kommer att reagera olika på frågorna, kanske också olika beroende på vem av oss som frågar och vad vi tolkas som. Här spelar utseendet en stor roll, vi vet ju att personer hanterar möten med andra olika beroende på vem de tror att de möter. Det blir ett undersökande i sig att bevaka hur personer vi pratar med reagerar.

Vad är det viktigaste för er med att åka och vad hoppas ni få med er från resan?
- Det kan vara en övning i att ställa frågor, att diskutera med andra och se hur politiker och andra tänker när de får frågorna som de själva ställer. Att lyfta frågorna om hur olika vi ser på varandra.
- Vi vill också uppleva något nytt, se hur den här veckan fungerar och vad som är bra eller dåligt med den. Projektet känns väldigt bra och det ska bli spännande att se vad det blir, hur det blir mottaget och vad vi får för svar. Det blir intressant att se lite mer hur politikerna tänker, att få ha konversationer och att få se om de vi frågar verkligen menar det de säger. Vi vill också jämföra de svar vi får med de stora fina orden som de säger i sina tal och papper. Kanske kan vi se om de verkligen bryr sig, eller om de bara visar en falsk bild – ibland känns det som en föreställning där politikerna är skådespelare och vi ska vara publik.
- Vi är också kunskapsbärare, det vi vet och kan är viktigt för politiker och personer i Sverige att veta. Det här ska vara ett ömsesidigt lärande och vi tror att det är viktigt att vi är på plats och visar att vi finns och gör.

Vad händer med det ni gör på resan och får med er hem?
- Både de som varit med på resan och framförallt andra i gruppen kommer att jobba med att sätta samman materialet vi samlar ihop. Vi ska också ha en fortsättning på foto- och filmkursen som vi haft nu och bland annat lära oss klippa film och redigera foto. Det blir både utställning och filmvisning i höst!

Tack! Håll utkik på KulturUngdoms hemsida under vecka 27 då rapporter från resan kommer att publiceras, tid och plats för utställning kommer också presenteras senare.