K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under 2017 fortsätter vi att söka efter avtryck i samhället, i debatten, i din verklighet - allt samlat under det tvärkonstnärliga konceptet Avtryck. I årets tredje och sista besök på boendet för nyanlända på Tjörn träffar vi Barack Elham och Hamid Saadat. Deras tankar och reflexioner i bild och text.

"Varför är jag här? Jag vill berätta för er om det land, från vilket jag har sökt mig hit. Jag kommer från ett land där varje ögonblick i historien har varit smärta, flykt och massgravar. Mitt i allt detta lever en civilbefolkning i oroligheter, explosioner och tvingas se sina barn mördas varje dag. Ett exempel på det är bombexplosionen i Kabul vilket tog livet av 27 och skadade ungefär 40 ur civilbefolkningen vilka till stor del tillhör Shia Hazara folkgrupp.

Vår generation föddes i ett land som träffats av flygande kulor och krossats i små, små bitar på grund av alla regnande bomber. Rädsla för rasism, våldtäkter, explosioner, halshuggningar och utrotningar är faktorer som har gjort att vi har lämnat vårt hemland och sökte asyl här i Sverige.

Varför flydde jag från Afghanistan? I Sverige finns trygghet därför vill vi stanna här! Mitt meddelande till flyktingar: Glöm inte att vi flyktingar är ambassadörer för vår kultur och vårt land. vi måste kämpa och lära oss svenska språket och den svenska kulturen. Min önskan från er svenska människor att vi invandrare och svenskar ska kunna mötas i respekt och nyfikenhet." /Barack Elham"Läger för ensamkommande unga. Vi i de ensamkommande förening ordnade ett läger för ensamkommande barn på jullovet så att de skulle ha en aktivitet och få sova borta. För att de ska få vara glada och vi tänker att om vi gör ett läger så ska de bli lite gladare och glömma sina problem och sin stress. Vi fick hyra en lägergård för tre dagar i Lysekil och vi hade det jättebra tillsammans. Vi ordnade allt själva; mat och aktiviteter. Det var bra. Vi hade både roligt och möten om viktiga saker. Jag blir mycket glad när jag ser att Mina kompisar är glada. Och de hjälpa varandra." /Hamid Saadat