K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under våren presenterar vi ett antal utvalda historiska platser runt om i Västsverige. Gemensamt för dessa platser är att de är öppna för dina idéer kring projekt och arrangemang. En konstutställning, festival, workshop eller något helt annat. Några utav dessa platser är så kallade arbetslivsmuseer. Arbetslivsmuseer kan skilja sig lite från varandra, men de gemensamma nämnarna är att de fokuserar på människor och deras arbete samt att skapa möten mellan eldsjälar, besökare och historiska gestalter från olika årtionden.

Det finns hundratals arbetslivsmuseer att upptäcka i Värsta Götaland, och alla bär på en unik historia som flera ideella och kulturella föreningar kämpar för att bevara och berätta vidare. Samtidigt vill man uppmärksamma att det finns möjlighet för utveckling och nytänkande. Dessa historiska platser är till för att lyftas fram och användas - och dessutom ge chansen till alla människor i alla åldrar med olika ursprung att utveckla sina drömmar och idéer angående olika kulturprojekt. 
Det är platser som ska vara för alla, men som nu är gömda för många. Hur hittar man alla de här ställena? Hur ska man nå dem om man inte vet att de finns? I tredje reportaget i vår serie visar KulturUngdom och Hillefors Grynkvarn vägen...
Tågsträckan mellan Alingsås och Göteborg är känd för sin vackra och varierande natur. Med stora lummiga träd och vackra sjöar precis intill tågspåret blir det sällan tråkigt att ta pendeln mellan Alingsås och Göteborg.
Efter ungefär halva resan saktar tåget in vid Stenkullen. Kommer man från Alingsås-hållet och tittar ned på sin vänstersida kan man se Säveån och en stor tegelbyggnad nedanför backen. Det är här vi hittar Hillefors Grynkvarn. På något vis så drar den där grynkvarnen blicken till sig när man tittar ut genom tågrutan. Det är som en enskild liten oas där nere precis intill ett vackert na- turreservat med både promenadstigar och badplatser. Det är väldigt lätt att ta sig till och från platsen med antingen bil eller en kort promenad från Stenkullens hållplats.

Hillefors Grynkvarn startade sin verksamhet i slutet av 1800-talet och rullade aktivt fram till 1988. Här producerade man ångpre- parerade havregryn, havrekil och havremjöl. Fram till 1930 producerades även benmjöl i benstampen. På den här tiden var det vanligare med ”hemmaslakt” hos bönderna. Bönderna kunde då köra hit sitt slaktavfall, stampa benen från djuren i benstampen och få fram benmjöl som i sin tur användes till växtgödning.
De nuvarande byggnaderna kom till 1913. Den första kvarnen var i trä, men brann olyckligtvis ned vid två tillfällen. Man bestämde sig då för att bygga upp kvarnen igen, men den här gången utformade man kvarnbyggnaden i tegel medan ränna, såg och benstam- pen byggdes i trä. Anläggningen utökade sedan ytterligare under mitten av 1900-talet.

På utsidan ser entrén till själva kvarnen väldigt liten ut. Det är ett vackert trähus, men med tanke på storleken så ser det definitivt inte ut som det varit en kvarnverksamhet här. Men som vi alla vet så är det insidan som räknas, och det är när vi kliver in genom portarna som det börjar hända grejer.

Återigen åker vi tidsmaskin bakåt i tiden. Även om det inte var alltför längesen som verksamheten upphörde här i kvarnen (1988) så har man ändå bevarat det som det en gång var och som visar hur det var att arbeta förr i Sveriges ”bondesamhälle”, långt ifrån alla stora industrier, maskiner och mekanismer. De nybyggda delarna är ljusa och fräscha, men ändå med den ”gamla” och lantliga känslan bevarad med tegelväggar och stora fönster.
När kvarnens verksamhet lades ned i tog Lerums kommun över byggnaden. Idag arrenderas den av Hillefors Grynkvarns musei- förening; en förening med visionen att hålla kvarnen i drift och visa upp den för allmänheten. Medlemmarna består av ideellt och kulturellt arbetande entusiaster som brinner för att dela vidare historien om kvarnen och har under åren arrangerat flera olika typer av aktiviteter och tillställningar i kvarnen, såsom julmarknader, poesiaftnar, konserter och utställningar.

På baksidan kvarnen ser det dock lite annorlunda ut. Härifrån ser vi hur stor den verkligen är mina sina tre våningar där varje våning har sin egna lilla station för produceringen av gryn. Allt finns kvar i kvarnen för beskådan av intresserade besökare, till och med det lilla kontoret finns kvar med skrivbord, skrivmaskin och liknande kontorstillbehör. De stora fönstrena släpper in ett vack- ert ljus som tillsammans med teglet skapar en fin orange ton på samtliga våningar.
2014 fick Hillefors Grynkvarns Föreningen ta emot Lerums kulturpris 2014 med bland annat motiveringen ”som en uppskattning av det ideella arbete som föreningen lägger ner för att bibehålla grynkvarnens funktionalitet inför framtiden.” Med ett brinnande intresse och engagemang kan man komma långt.

Brinner du för någonting och vill visa upp det i denna idyll, nära till Säveån och ett vackert naturreservat är det här en fantastiskt plats att göra det på. Här finns lokaler som passar både utställningar och mindre konserter som är utrustade med både ljud och ljus. Är du mellan 13 och 30 kan du även söka bidrag för just dina projekt i det som kallas för ”Kronan på verket”. För mer information, besök kulturungdoms hemsida.

FAKTA
Vad: Hillefors Grynkvarn.
Var: Stenkullen.
Tillgänglighet: Promenadavstånd från Stenkullens tågstation.
Finns mindre parkering utanför Grynkvarnen samt intill tågstationen.
Öppet: Ring/maila i förväg för guidade turer.

Hemsida: Hilleforsgrynkvarn.se
Kontakt: hilleforsgrynkvarn@gmail.com


Foto: Rakel Heed | Har du en idé för ett projekt eller arr? Sök K-Pengar!