K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Maria Nyström gömmer sig bakom aliaset Naima Train som har gått sin egen väg genom att skippa att sätta upp den klassiska lappen om att bandmedlemmar sökes. Istället förlitade hon sig på sitt eget musikaliska kunnande och en loopstation med vilken hon samplar sig själv i olika lager vilket tillåter henne att låta som ett helt band trots att hon stod ensam på scenen i tävlingen Musik Direkt. Där stod hon även som vinnare när tävlingen var avgjord och karriären tog fart direkt.

Hennes texter om det vardagliga livet har gett henne en bred målgrupp där allt från hip hopare till metalheads och 65 åriga tanter uppskattar hennes musik sida vid sida. Men allra störst uppskattning för sin musik upplevde hon när hon åkte till Tanzania och spelade, vilket var en del av vinsten i Musik Direkt.

- I Afrika har loopstation inte lanserats än så därför skulle jag gärna åka dit igen och ha workshops. De uppskattade musiken väldigt mycket där och män kom fram och tackade mig för att jag visade kvinnorna att även de kan spela", säger Maria.

Maria har inte heller några problem med att bryta tabun som hon tycker råder i större utsträckning för kvinnor än för män i musikbranschen.

- Man får inte tycka synd om sig själv i texterna, men det struntar jag i då jag gnäller mycket i mina. Ett annat tabu verkar vara att man inte får skriva om sex på ett fint sätt.

Hon är även trött på att band med kvinnliga musiker kallas för tjejband och hon tycker inte att det handlar om att det är få tjejer som spelar musik utan det handlar istället om att man är tvungen att kämpa dubbelt så hårt pga sitt kön.

- Jag tycker man ska göra sin egen grej och inte tjata om att man är just en tjej, jag är inte heller för kvotering bland artister på festivaler och liknande. Jag tycker bara att man ska bli mer avslappnad och sluta behandla kvinnliga artister som aliens.

Efter hypen som följde vinsten i Musik Direkt har det nu varit lite tyst om Naima Train, utåt sett i alla fall. För egentligen har hon ägnat tiden åt att spela in både en EP och en debutskiva som båda kommer släpps i höst. Hon håller även på att planera en helt ny liveshow som involverar fler musiker även om hon kommer behålla sin loopstation. Videoprojektioner är även på gång så i år blir det inget sommarlov för den unga och lovande artisten!

https://www.facebook.com/TheNaimaTrain