K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Under samlingsnamnet Spektrum drar nu Vi är romer - människorna bakom myten på turné och första stoppet är Falbygdens Konsthall. I samband med denna prisbelönta utställning hålls ett antal workshops där du som besökare har möjlighet att skapa på temat mänskliga rättigheter. Konstnären Ikkan leder arbetet i Falköping och vi tog förstås tillfället i akt och frågade om bland annat konstnärlig bakgrund.
- Jag är då guldsmed och smyckekonstnär och har min ateljé i Lidköping. Jag är ursprungligen från Borås men flyttade till Falköping när jag var 16 för att utbilda mig på guldsmedsskolan och sedan även på Hellidens folkhögskola i Tidaholm där jag gick konsthantverk silversmide.
- Jag får mycket inspiration från naturen då jag går in och kollar på detaljer för att få ut ett mönster. Men jag påverkas och inspireras även av möten med människor och av samhällsproblem. Som exempel är mina smycken gjorda av pennor och suddgummin som är en reflektion av mina egna och andras erfarenheter om dyslexi. Dyslexi är ett handikapp som tyvärr inte så många förstår sig på och som har 141027 ikkantagit lång tid för skolor och politiker att uppmärksamma som ett samhälls problem trots att det är så många som lider av handikapet. Med dessa smycken sökte jag in till Liljevalls vårsalong och kom till sista distansen. Jag visste att jag inte skulle komma med eftersom dom aldrig har tagit in smyckekonstnärer innan men jag hoppades på att kunna öppna deras vyer och på något plan hoppas jag att jag gjorde det. För övrigt har jag mest varit med på olika konstutställningar på lokal nivå.

Vad gör Spektrum till ett intressant och spännande projekt?
- Projektet Spektrum är spännande eftersom det berör att stort samhällsproblem som vi behöver komma in och påverka och öppna människors vyer kring olika folkgrupper. Framför allt nu när SD har fått ett ännu större fäste så är det viktigt att få människor att se igenom deras främlingsfientliga politik. För att göra det så behöver man utbilda och starta diskussioner hos unga. Jag ser fram emot intressanta mötet och diskussioner.

Berätta om din workshop i samband med utställningen.
- Min workshop kommer att ha fokus på Utanförskap. Så tanken är att de medverkade ska få skriva ned sina tankar och reflektioner kring Utanförskap med fokus på både personliga erfarenheter och samhället i stort på ett papper där de sedan ska markera ut ett ord i denna texten, som de sedan ska stämpla på en koppar plåt. Denna koppar plåt ska sedan fästas på en halsring i silver. Så allt eftersom det kommer medverkande så kommer detta halsband att växa och förhoppningsvis bli ett stort maffigt konstsmycke i koppar och silver.
- Anledningen att jag har valt ordet utanförskap är för att markera romers utsatthet i samhället men också för att det ordet kan alla relatera till. Kan man personligen sätta sig in i en kontext och känsla om att vara utanför så har man lättare att också förstå romers och andra folkgrupper så som flyktingars utsatthet, vad dom känner och vad dom får erfara när dom kommer till Sverige. Att inte vara inkluderad i det svenska samhället när man mot sin vilja har varit tvungen att lämna sitt hem måste vara en oerhörd psykisk påfrestning. Det är detta jag vill förmedla till ungdomar som kommer och deltar i min workshop och hoppas att dom får med sig en tankeställare när dom går därifrån.


Spektrum - mötesplats för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter
Falbygdens Konsthall, Falköping 2 november - 22 fabruari 2015

Inom Spektrum samarbetar bland annat Trollhättan Stad, Falköpings kommun, Borås Stad, Författarcentrum Väst, Folkteatern, KulturUngdom, Göteborgs stadsmuseum, Västarvet och Kultur i Väst.