K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Vår medlemsskribent Maryam Shahin tog tåget till Skövde och Avtryck Festival för att träffa konstnärerna Julia och Jåanna.

På väg till Avtryck festivalen i Skövde hade jag rätt så stora förväntningar, och hoppdas på något annorlunda. När jag väl var där, möttes jag av en väldigt mysig och varm atmosfär inne på Kulturhuset i Skövde. Dagen levde upp till mina förväntningar, men jag hade gärna velat se flera människor, speciellt ungdomar som kom förbi en stund och uppskattade de små trevliga aktiviteter och Jåannna och Julias väldigt enkla, men betydelsefulla verk, vilket fångade mitt intresse. Jag såg att dessa två talangfulla tjejer var ledig, så jag passade på att lära känna de och deras senaste projekt.

Hur började ni två arbeta tillsammans?
"Vi gick på samma konst skola, och tyckte inte alls om varandra i början, men sen märkte vi att vi har samma driv, efter det blev det en utställning och vi blev bästa vänner".

Så ni var alltså inte vänner i början?
"Neej" säger tjejerna skrattandes i kör. "Vi hatade varandra"
"Jag tyckte att Julia gnällde jätte mycket och Julia trodde att jag var en bitch", säger Jåanna
Jåanna hade går ett år innan på konstskolan, Julia började sitt första år då Jåanna skulle börja sitt andra. De fortsatte senare på Helliden konstskola och studerade ytterligare två år.

Hur kom det sig att ni började med det här projektet?
Det är så lustigt, för att det här inte var tänkt att bli någonting alls – eller inte Så här i alla fall. Det är nog KulturUngdom som drivit på att vi ska göra något mer av det. Vi började i Almedalen 2013, då var vi där med KulturUngdom och samlade in saker från politiker för att vi ville se vilka människor de var bakom maskerna eller vad man ska säga. Vi samlade in personliga saker, som snusdosa och läppstift från Gudrun Schyman, vad som helst egentligen – ge oss vad ni vill!

Gick ni bara fram och frågade ifall ni kunde få något?
Ja precis, fast vi fick inte Gudruns läppstift dock. "Hur ska det se ut resten av veckan?" imiterar Jåanna och får oss att skratta. Nej men vill gjorde detta för att visa att alla har nästan samma saker i väskan – alla är lika varandra. Vi skulle göra skulpturer av föremålen, men det gick åt helvete, skulpturerna blev pinte alls bra – vi är ju bildkonstnärer men ville prova något som vi trodde inte var svårt. Vi började helt enkelt tänka i de banorna: vad har politik gjort för avtryck på oss. När vi tänker på politik, tänker vi på Olof Palme som blev skjuten, Gudrun Schyman som brände pengar på Almedalen, Anna Lindh som blev knivhuggen eller SD som slog folk med järnrör. Av detta har vi alltså gjort små reliker, minnesbilder.

Är detta er bild av politiken?
Ja, på ett väldigt enkelt sätt – det vi kommer att tänka på först.
Hur kommer ert arbete påverka andra?
Vi vill engagera unga människor genom det vi har påbörjat, vi göra våra avtryck och vill att folk ska inspireras och göra något eget av det, vilket de har gjort – det var några stycken på Almedalen i år och gjorde Avtryck två, med sina egna bilder. Vi är medelklass och tycker att det är intressant att få allas syn på saker. Det blir bra väldigt konstigt om vi två ska representera hela Sverige, där för bjuder vi in andra för att kunna lämna sina avtryck.

Vad är syftet med Avtryck?
Att få ge ungdomar en plats där de kan vädra sina åsikter, men även att fler människor ska intressera sig för konst, som är väldigt prestigefyllt och består mycket av elitism, detta försöker vi bryta ner. Människor som inte är vana att gå in på gallerier – de ska känna sig välkomna, man behöver inte kunna någonting, vi är bara glad att du bryr dig och bara vill hänga. Olja eller akryl... det måste man inte veta, huvudsaken är att man bara kommer och känner sig uppskattad.

Om ett X antal år, vad har hänt med projektet?
För att vara helt ärliga, vi har planerat så mycket inför det som sker idag och har inte planerat längre fram än det. Båda pluggar, vi har andra saker vid sidan om och en gallerist som vi matar ut tavlor till. KulturUngdom får självklart använda det vidare om de vill, och vi kommer definitivt att försätta kämpa för ungdomar – sådana som dig. Känner Du dig välkommen? Nu är det vi som frågar.

Ja då, mycket välkommen. Det brukar oftast vara mycket stelt och kallt, men med er är det annorlunda. Vi har inte träffats förut, ändå känner jag mig bekväm och har haft en trevlig pratstund med er. Jag får tacka att ni tog er tid och svarade på mina frågor. Lycka till med de kommande utställningarna och projekten.