K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Boråsbaserade konstnären Sian Hedberg gästar Kulturnatta 2017 på Alingsås Kulturhus den 7 oktober. Tillsammans med KulturUngdom bjuder konstnären in till workshopen Livets trassel och på plats finns verk ur utställningen Det klämmer, det skaver – Det är jag, eller inte. 

Sian Hedberg och KulturUngdom bjuder in till en workshop som handlar om att fläta samman livets lösa trådar och trassliga nystan till något gemensamt. "Släpp kontrollen. Hjälp mig fläta ihop livets tunnel. Red ut livets trassel", skriver Hedberg. Här utgår workshopens deltagare tillsammans från en grund, ett tak av flätad tråd. Och bygger sedan väggar genom samtal och tystnad, av tråd och garn. Ta gärna med er personliga saker att hänga i verket.

På plats finns även ett urval verk ur Hedbergs utställning "Det klämmer, det skaver – Det är jag, eller inte". Läs mer nedan. Om workshopen:

 Livets trassel

"Livet är ju fan helt ofattbart. Vad fan är det egentligen? Vad fan är meningen?" Jag tror att alla är där någon gång. I en livskris. Vissa fastnar längre medan andra är ganska snabba på att fortsätta vidare. Alla känner dock samma sak när de väl är där. ”Vad fan?” ”Va?” ”Hjälp?” ”???”

Det är som att trampa vatten. Som när en försöker springa det fortaste en kan i en dröm. Man kommer ingenstans. Står stilla på ett och samma ställe medan en kämpar och kämpar. Allt är ett jävla tassel. Ett stort trassligt jävla nystan. Efter många om och men kanske man får grepp om en liten tråd. Hittar änden. Kan börja reda ut de där trådarna. Trassla upp nystanet. Massa lösa trådar.

Mycket bättre blev det inte. Men det är då du får börja fläta. Börja binda ihop de där trådarna till ett nät. På olika sätt fästa ihop dem med varandra så att de bildar något större. Något mer än bara en ensam tråd. En Ampel? En gardin? Ja, du kanske till och med får ihop en hängmatta av makrame tillslut. Ostadigt men stabilt. Allt samtidigt. Det är livet det. Ibland kanske en trasslar ihop det lite på vägen igen men då är det bara att backa. Eller fortsätta och låta det vara lite trassligt där bak. Det ordnar sig nog. Eller så får en bara hänga upp det där jävla trasslet och nöja sig med det. Ibland blir det inte bättre helt enkelt.

Tanken är att vi tillsammans ska skapa livets tunnel. Livets trassel och fläta. Det går inte ensam för då blir det ju bara en tråd. En smal fläta. Men om vi släpper kontrollen, tillsammans, låter det bli som det blir, ordnar det sig. Fint och fult. Trassligt och sammanhängande.Om utställningen: 

Det klämmer, det skaver – Det är jag, eller inte

Sian Hedberg presenterar fotografier och skulpturer som med känslofyllda berättelser visualiserar och tydliggör egna, och troligtvis andra transpersoners, upplevelser av att vara trans.

Hedberg har läst bild och form på Bäckängsgymnasiet och presenterar här en samling fotografier samt ett antal skulpturer i gips och latex. De är skapade under 2016-2017 och fokuset är riktad på transsexualism. Syftet är att visualisera känslorna som transpersoner, eller i alla fall så som Hedberg mötts av i livet och av samhället.

Hedberg skriver: “Detta projekt består av fotografier och skulpturer. Alla skapade av samma anledning – Att visualisera och tydliggöra min och troligtvis andra transpersoners upplevelse av att vara just trans för personer som inte fått chansen att känna könsdysfori. Jag har arbetat utifrån mina idéer och därefter har jag producerat och anpassat materialen efter vad som passade bäst för att framföra budskapet”

Ett citat som inspirerat och återkommit genom processen är detta:
”Ni kanske vet hur det är att ha en sjuk kropp. förkyld eller febrig. Att det inte är så kul att vara kropp då. kroppsligheten blir så påtaglig och man blir varse om sin dödlighet. Att ha kroppsdysfori är såhär fast varje vaken sekund. Varje sekund är det en såndär jobbig kroppslig medvetenhet. det är inte hållbart. ” – Xenia (Tjejer som oss. SVT 2016)

Utställningen har tagits fram med stöd från Swerok och KulturUngdom.Kulturnatta 2017 Alingsås
Var: Alingsås Kulturhus
När: Lördag 7 oktober
Tid: 17-21

Länk till eventet finns här