K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  


Agent Blå’s bästa tips till unga, nya band:

  • Häng mycket med varandra. Så att du blir bekväm med alla i bandet. Då vågar alla säga sin idéer och det de vill. Vi hängde mer än vad vi repade i början. 
  • Ta in folk i bandet man funkar med och inte bara de som är bästa på att spela. Det handlar inte bara om att kunna spela. 
  • Ha roligt, haha!
  • Gör det inte för att bli rik! Då är det bättre att göra nåt annat… 
  • Undvik att fastna i en typ av musik. Bara spela ihop med dem du gillar, det blir det det blir.
     
FAKTA
Bandnamn: Agent Blå
Medlemmar: Emelie Alatalo (sång), Felix Skörvald (git), Lucas Gustavsson (git), Josefine Täck (bas), Arvid Christensen (tr), Tobias Bauer (synth)
Släppt: Albumet “Agent Blue” och EPn “Medium Rare”
Deltog i Imagine Sweden/Musik Direkt: våren 2015
Genre: Indiepop typ. Nämns ofta i samma andetag som Makthaverskan, Broder Daniel och Joy Division.
Aktuellt: EPn “Medium Rare” som släpptes i juni och spelningar på festivalen Bime Live i Bilbao, Spanien


Imagine Älskar: Agent Blå

Det finns vissa frågor som är lite småtråkiga. De som handlar om bandnamn, senaste platta etc. Jag ställer dem där jag sitter i Agent Blå’s replokal i Gamlestans Fabriker. Och skäms lite. Agent Blå har så mycket mer som ligger under ytan. Som vill bubbla fram. Och som genom Emelie Alatalos texter når oss, när vi lyssnar ordentligt.
Och när jag frågar var namnet Agent Blå kommer ifrån så svarar gitarristen Felix Skörvald:
- Det är jättetråkigt egentligen. Vi satt bara och kollade på typsnitt och hittade ett som hette Agent Blå. Vi behövde ett namn fort och bara tog ett.
Där fick jag.

Det preliminära namnet fastnade dock - och nu går det ju inte att byta. För nu är ett Agent Blå ett namn som associeras med ett fullängdsalbum (“Agent Blue”), en EP (“Medium Rare”), massor av spelningar, både utomlands och på klassiska Göteborgsklubbar som Jazzhuset, Pustervik och Nefertiti och nu senast i Stockholm, som förband åt Hästpojken. Och de jämförs hela tiden med storheter som Broder Daniel, Makthaverskan och Joy Division.

Agent Blå är Göteborgsbandet som egentligen kommer från Landvetter, Särö, Mölnlycke, Kungälv - och Göteborg. Hur träffades ni egentligen, frågar jag och gitarristen Lucas Gustavsson svarar med ett ord:
-Partaj! Ni (resten av bandet) hade ju sett mig runt omkring på stan hela sommaren, på olika spelningar och liksom bestämt att ni skulle spela med mig.
Basisten Josefine Täck: Vi tänkte: Han ska bli vår bästa vän!
Och så blev det.

Felix: Det första vi gjorde när vi kom till replokalen var att vi spelade en cover på Jesus and Mary Chain.
Emelie: Vi körde lite The Cure och BD-covers också, en kort period. Sen har vi skrivit eget.
Covers var bra för att komma igång.

Varför var ni med i Musik Direkt (nu Imagine Sweden)?
Lucas: Jag minns inte…Jo! Det var genom replokalen i Kungsbacka, det satt en lapp nånstans. Och då hade vi precis blivit fullband och ville göra nånting.
Emelie: Och det var ju början på allt, det var det.
Lucas: Vi hade repat två gånger och hade precis skrivit “Strand” (bandets första singel), eller, den var inte ens klar. Vi spelade den bara som ett intro, haha!
Josefine: Alltså, vi kunde ju knappt spela. Eller, jag kunde knappt det i alla fall. Nej. De andra fick typ peka när vi repade: tryck där, spela där!

Men det gick ju väldigt bra ändå, de tog sig ända till regionfinal i dåvarande Musik Direkt 2015. Alice B satt i juryn när de spelade och hon berättade om Agent Blå för Rasmus Hansén på Luxury Records. Rasmus såg en spelning på en svartfest och sen blev de signade sommaren 2015 - knappt ett halvår efter bandets första spelning!
Josefine: Det gick väldigt fort. Vi fick ju spela på Jazzhuset nästan direkt! Och sen Pustervik.
Felix: Första gången vi spelade på Jazzhuset var det kö ut på gatan. Det var riktigt sjukt!

Singeln “Strand” släpptes strax därefter.
Felix: Och sedan blev det album förra vintern.
Josefine: Nä…när var det...hm, ingen kommer ihåg, haha!
Lucas: Förrförra sommaren...eller?
I kör: Nej, det var när vi tog studenten!!
Josefine: -Ja, okej, förra året då, i juni.

Och så släppte de EPn “Medium Rare” nu i somras. Uppföljaren till albumet “Agent Blue” som fick massor av uppmärksamhet och som verkligen är någonting att leva upp till. Det var speciellt att hantera de där förväntningarna. Responsen har varit bra, men inte riktigt lika stor som på albumet. Men P3 spelade dem i några månader och Hästpojken bokade in dem som förband, så kvaliteten på responsen har ju varit väl godkänd.

Just nu befinner sig Agent Blå på festivalen Bime Live i Bilbao. Även om Felix erkänner att Guggenheim-muséet var det som drog mest i Bilbao, så hoppas jag att de gör några grymma spelningar där som ger ringar på vattnet som för dem vidare ut i världen. Bime Live är det sista de gör nu innan de går in i replokalen igen och skriver nytt.

Låtbygget är kollektivt för Agent Blå. De improviserar, jammar ihop, sparar, putsar. Det liksom bara händer. Texterna kommer bara från Emelie dock och de är viktiga. Hon både läser och skriver mycket.
-Texterna beror mycket på vad jag är i för fas i livet. Första skivan var ju ganska mörk, tonårsångestig typ. EPn har väl blivit lite mer...lite mognare. Men det är fortfarande det mörka som tar mest uttryck.
Är texterna personliga?
- Ja de är väldigt personliga. Sen behöver jag inte alltid skriva om egna upplevelser, det kan vara någon helt annans story som slår rot i mig.

Emelie: Drömmen är att andra band jämförs med oss om några generationer, så som vi blir jämförda med Broder Daniel nu. Vi vill göra ett avtryck. Och att folk ska kunna ta stöd i vår musik.
Felix: Det har vi redan sett också, när det skrivs om nya band att det liknar Agent Blå. Det är kul!
Lucas: Om man ska snacka om nån slags mening med bandet så är det att ha ett tidsfördriv, tror jag, och att fylla ut ett tomrum och uttrycka sig med nånting. Det var det som startade det. Och nu är det väldigt svårt att tänka sig att göra nåt annat.
Jag hör att det finns så mycket själ och hjärta med när Lucas säger:
-Man hade inte velat vara utan bandet.
Och resten svarar:
-Nej!
Josefine: -Jag har tänkt mycket att man delar så mycket med varann. Man åker till ställen, man delar nånting vädigt fint som alla utanför kanske inte förstår. Det är liksom inte bara att spela musik.
Resten av gänget hummar gillande när någon annan pratar. Jag slås av snällheten inom det här bandet, och älskar det. Tänker att det är så fint att deras band byggs på snällhet, på vänskapsbanden, på att alla i bandet är lika viktiga. Individerna. Som tillsammans mejslar fram just Agent Blå’s specifika uttryck.

På Luxury Records har banden nästan daglig kontakt med varandra.
Emelie: Vi är som en liten familj. Vi, Makthaverskan, Westkust - Rasmus också! Vi var rädda för att det skulle vara mycket business innan vi träffade Rasmus första gången. Tänkte att nu kommer en kostymsnubbe med briefcase med en massa papper som vi skulle signa typ.
Felix: Nån som skulle lura brallorna av oss. Men vi satt ju och tjöta om annat i typ en timma innan han ens tog upp att vi skulle skriva på kontrakt och grejer typ.
Josefine: Det kändes bra direkt. Det gick ju så snabbt i början för oss, så det känns väldigt skönt att vi hamnade just där.
Felix: Även om man skulle vilja ligga på ett stort skivbolag och tjäna en massa pengar så tror jag inte man skulle vilja göra det ändå.
Lucas: Med Rasmus är vi inte alls styrda. Vi har total frihet. Och så släpper de det vi gör.

Härom veckan spelade Agent Blå som förband åt Hästpojken i Göteborg och i Stockholm.
Lucas: Det var väldigt kul att hänga med dem.
Felix: Väldigt roliga efterfester också! De hade ett eget VIP-rum på Folkteatern. Hästpojken verkade gilla att spela med oss och vill gillade att spela med dem. Så vi hoppas på mer!
Lucas: Om Hästpojken läser det här så får de gärna höra av sig!

Med tanke på det tempo som Agent Blå har hållit under de senaste tre åren så lär det hända massor av spännande grejer ganska snart igen. Planen är alltså att släppa nytt redan våren -19?!
Felix: Ja!
Lucas: Det kanske är att lova lite för mycket… Vi siktar mot det!
Felix: Vi måste släppa skiva på våren den här gången, så vi måste skriva låtar snabbt nu.
Emelie: Men det tar ju alltid längre tid än vad man tror…

Vi väntar in dem och håller utkik. Och tills dess hittar vi dem så klart på Spotify, Instagram och Facebook. Och på en fet turné med Hästpojken då, om bandet självt får bestämma!