K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

"My Body" – en fotoutställning som hyllar den nakna kroppen

På espressobaren "Viktors Kaffe" vid Götaplatsen sitter några gäster med varsin kopp framför sig. Ovanför dem hänger serie bilder på väggen. Den första bilden föreställer ett kvinnligt underliv som är helt täckt med tulpanblad. "Just like the flowers in spring I found myself blossom, for the first time, in a very long time" står det under.

Det är en fotoutställning vid namn "My Body", skapad av Sanna Holmberg, Carolina Rigo, Alexandra Chrantz, Olivia Särnblom och jag själv, Fanny Dahlin. Det började i slutet av förra året som ett gymnasiearbete men vidareutvecklades under våren till ett djupare projekt. "My Body" består av tjugofem bilder som på olika sätt gestaltar den nakna människokroppen. Vår tanke med utställningen är att hylla kroppen. Den handlar om att bryta tabut kring den, låta den synas utan att behöva vara sexualiserad, kritisera osunda ideal och visa hur vacker kroppen är. En motpol till allt sexistiskt och ouppnåeligt perfekt material på retuscherade kroppar som trycks och sprids varje dag. Vi vill väcka tankar och känslor, lämna ett avtryck hos dem som ser bilderna.

Framme vid ingången till "Viktors Kaffe" är ljuset starkast. En av bilderna föreställer ett par marmorvita nyckelben, en porträtterar en människa i ett badkar fyllt av mjölk, en annan återger fräknar i ett ansikte och en tredje avbildar mensblod som rinner nerför insidan av ett lår. Under varje bild sitter korta texter som är tänkta att lyfta och förstärka motiven. Bilden på nyckelbenen ackompanjeras av en låttext från artisten Ben Howard."Can you see the mountains? Can you follow the waves? All I am is the bones you made for me, so garishly clean. White as the horses, that carry me away. And all my demons, you said, come and go with a days. A mind's will to play. I grow old in my way. Just like you do." En del av andra bildtexter är extrakt från ordböcker med tillhörande fonetik och förklaring. "Youth", "Conceal", "Perfection" och "Androgynous".

Efter den svartvita formen av ett ben övergår harmonin till dunklare toner. Solen når inte längst in i caféet. Där hänger bilder med ett mörkare tema. Utställningens ansikte utåt är en tunn kropp med revben som knivar under huden. Ett plåster i armvecket vittnar om sjukhusbesök. I texten under delar den unga kvinnan anonymt med sig av sina tankar: "Du uppnår ingenting med att gå ner i vikt, försöka ändra på dig själv. Gjorde jag allt detta för att bli smal och se ut som alla de där tjejerna på bilderna? Jag levde inte i höstas, mitt hjärta pumpade utan liv. Det finns inget positivt med det jag har gått igenom. Det är först nu när jag börjat gå upp mina kilon som jag märker vad mycket jag missat under mitt senaste år. Då menar jag inte sötsaker och mat utan jag menar livsglädjen, människorna, friheten och självaste livet!". På en egen vägg hänger fem bilder på en annan tjej. Hon ser in i kameran med själfulla ögon. Armar och ben streckas av ärr. Texterna under är utdrag från hennes blogg. "Mina ärr är bara ärr. Jag skulle aldrig kunna skära i mig själv idag. För jag är så stolt över mig själv. Jag älskar min kropp. Inte utseendet, det skiter jag i, jag älskar den för att den låter mig leva. Varför skulle jag göra sönder något som ger mig något så fint? Jag vet att livet inte var fint när jag skar kroppen i bitar, men nu vet jag att hur fult det än kan vara så kan det också vara fint."

I "My Body" finns bilder som berättar om personer, om livsstilar, om skönhet och om att älska sig själv. Bilden på en kvinna som springer över en äng sammanfattar budskapet vi vill förmedla. Hon är naken och håret flyger i vinden. Hon känner sig fri, levande. Ryggen är vänd bort mot alla påtvingade ideal och reklamaffischer. Så önskar vi att besökarna lämnar utställningen: stärkta, inspirerade och förhoppningsvis berörda.

Utställningen hänger fram till den 7:e juli. "Viktors Kaffe" ligger på Geijersgatan 7. Det är öppet måndag-fredag klockan 07:00-19.00 och lördag-söndag klockan 07.00-18.00.

(Artikelns foto är taget av Sanna Holmberg.)

Fanny Dahlin