K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

"Innan sommaren är slut ska jag ha regisserat", bestämde Emelia Hansson hösten 2016. Med hjälp av K-Pengar ställde sig skådespelaren från Orust bakom kameran och började arbeta på sin regidebut Dagfjäril. Vi skickade ett par frågor till Emelia för att höra hur det går.  

Hej! Vem är du och vad är din bakgrund?
Jag heter Emelia och är uppväxt på Orust, en ö utanför Göteborg. Jag har alltid dragits till scenkonst, skådespeleri, skrivande och musik. När jag var 16 år flyttade jag till Lund för att studera på Lunds dans- och musikalgymnasium. Jag ville bli en stark skådespelare och trodde att det innefattade sång och dans. Jag upptäckte ganska snart att det var enbart skådespeleri som jag ville ägna mig åt och började söka roller i filmproduktioner utanför skolan.

2012 fick jag huvudrollen i kortfilmen "Kärlek kl. 03.56" av Dawid Ullgren. Det var min första kontakt med film och jag blev blixtkär i mediet. Sedan dess har jag medverkat i stora och små produktioner som skådespelare. Vid sidan av har jag skrivit texter, noveller och manus. Jag har i många år haft en längtan efter att regissera men inte vågat. Relationen jag har till film kan beskrivas som nyförälskad. Ständigt upptäcker jag nya saker som kickar igång det där pirret i magen! Som vidgar mina vyer och får mig att växa!

Hösten 2016 träffade jag filmaren Filip Lyman, han hade ett projekt han behövde hjälp med. Jag hoppade på och castade och regiassade hans pilot för kortfilmen "Guldvaggan". Efter vår wrap bestämde jag mig på stående fot: Innan sommaren är slut ska jag ha regisserat. Det var något av det mest givande jag gjort! 

Jag skrev klart ett manus jag haft i tankarna och skickade det till FilmCloud. Något som ledde mig till dit jag är idag!

Kan du berätta lite om din film? Vad kommer den att handla om?
Åh, ja! Dagfjäril skildrar en medberoende relation mellan förälder och barn. Jag vill visa hur barn använder sin fantasi för att fylla luckor där logik saknas. I filmen försöker 8-åriga Emma förstå sin pappas ombytlighet och personlighetsförändringar genom att dela upp honom i tre: hjälten, monstret och det otröstbara barnet. Det är en berättelse om att inte bara vara beroende av sin förälder, utan också medberoende och förälder till sin pappa.

Varför gör du den här filmen, hur fick du idéen?
Idén kom under en ansökningsprocess till Almalövs manusutbildning. Jag skulle skriva en kortfilms idé och fick syn på en surrealistik bild av en kvinna som ammade en vuxen man i mini-format. Länge har jag velat göra något om medberoende i en skev föräldra/barnrelation och med bilden kom en snilleblixt och jag förstod hur jag skulle göra!

Jag älskar surrealism och det magiska. Livet är ju lite magiskt. Fantasins värld lockar mig mycket och i mitt skrivande hamnar jag ofta på en upphöjd plats. Det är så mycket som är svårt att tala om – men som i bilder kan bli förståligt och träffa där intellektet annars blockar.

Vi har många medlemmar på KulturUngdom som vill göra film men vet inte hur. Har du några tips om hur man kan börja?
Hm... Jag har alltid följt min passion (skådespeleriet, viljan att berätta) och det har tagit mig dit jag är nu. Sakta, sakta och steg för steg. Så mitt stora råd är att börja! Börja där du är nu med de förutsättningarna du har!

Filma med din mobilkamera, klipp i iMovie. Gå med i castingsidor som Filmcafé och statist.se, var statist och se hur det går till på ett set. Sök en filmkurs. Var produktionsassistent på en kortfilm. Börja litet och var medveten om att det tar tid och det är okej! Det viktigaste inom filmindustrin är driv och att inte ge upp.

Så följ din inspiration - var öppen och frågvis! Hör av dig till folk som kan mer än du. Läs manus, se intervjuer med filmskapare på Youtube (dp/30 exempelvis). Men oavsett vad – bara börja! Börja, gör, våga och fråga om hjälp! Ge inte upp!

Till sist, vad händer just nu, var är du i din filmprocess?
Just nu klipper vi filmen. Vi har några versioner och börjar närma oss en slutgiltlig. Efter det kommer det att bli mycket jobb med ljud och färger. Jag är väldigt stolt över mina fina skådespelare och teamet som jag jobbade med! Så det är en spännande process att vara i! Jag har lärt mig otroligt mycket på att kasta mig in i Dagfjäril-karusellen!

171114 dagfjaril 2
Foto: Erika Olofsson

Dagfjäril
Regi, manus: Emelia Hansson
Fotograf: heter Nils Croné
B-fotograf: Margarita Shermet
Skådespelare, huvudroller: Leif Edlund, Alice Törnqvist


Från och med januari 2018 kan du som är mellan 18-30 år och bosatt i Västra Götalandsregionen ansöka om K-Pengar till just ditt kreativa projekt.

Har du redan gjort en film med hjälp av K-Pengar? Då har du chansen att visa den på KulturUngdoms filmdag på Göteborgs Film Festival 2018. Läs mer här.