K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Förra hösten kom det in en ansökan om K-Pengar från Lily Malm. Hon ville göra en kortfilm om HBTQ-rättigheter och konflikterna med kristendomen, gestaltat genom skådespel och modern dans. Viktigt projekt, tyckte vi på KulturUngdom och hjälpte till med budgeten. Nu är filmen Incognito klar och redo att användas i politiska sammanhang. Vi tog ett kort snack med Lily Malm om processen bakom filmen. 

När började du skapa film och varför?
Jag har hållit på sen jag var i lågstadiet med filmidéer etc, men det var inte förrän i gymnasiet som jag började planera inför seriösa filmprojekt. Under denna tid hade jag lagt ner tusentals timmar på att studera cinematiska metaforer, färgval, scenografiska kontext, kostymer, hur karaktärer fysiskt förhåller sig till varandra och sin omgivning, samt många fler saker. Listan är oändlig. Det finns så många trådar man kan dra i för att påverka en publik, trots att de knappt är medvetna om det själva. Detta har engagerat mig till att bli en medveten mottagare, vilket har format mitt intresse för att själv skapa film.

Kan du berätta lite om ditt filmprojekt, hur fick du idéen?
Strax efter att jag kom ut som gay till min dåvarande bästa vän klippte hon kontakten. Hon var den första i min dåvarande skola jag kommit ut till, men när det inte togs emot som jag förväntat så totalvägrade jag att berätta för fler. Efter några månader kände jag att jag behövde nåt sorts utrymme för att få ur mig all ångest och ilska, och det utrymmet blev senare till ett filmprojekt. Alla cinematiska verktyg jag studerat sedan tidigare blev som terapimekanismer, till exempel kunde jag bygga färg-kodade karaktärer baserat på deras inställning till omvärlden eller deras politiska preferenser. Mycket blått och rött, istället för svart och vitt. Det var med dessa metaforer som jag byggde en ganska experimentell grund till en ganska experimentell idé.

Har du något bra filmskapartrick som du kan tipsa våra medlemmar om?
En bra sak kan vara att våga lyfta kontroversiella ämnen från ett kontroversiellt perspektiv, riktad mot en särskild målgrupp. Det ger filmen en “hook”. Sedan är det bara att samla så många tankar och funderingar om ämnet som möjligt för att kunna bygga karaktärer, överraskande dialoger/monologer, nytänkande metaforer och allt annat. Bryt så många cinematiska regler du kan, bara för att testa. Det värsta som kan hända är att du mognar utanför boxen.

Filmen IncognitoFrån och med januari 2018 kan du som är mellan 18-30 år ansöka om K-Pengar till just ditt kreativa projekt.