K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Inte en snöflinga har landat utanför centralstationen i Göteborg, men likväl står där en kille med skidorna bredvid sig i säkert grepp. Han och gänget bakom Project Dog Valley är i färd med att skapa skidfilmen Eisodus, en film som har ambitionen att lyfta frågor om natur och klimat.

Fantastisk nordisk skidåkning och nytänkande kring filmproduktion och klimatneutralitet är några av ledorden för den nya skidfilmen Eisodus, som har premiär på Bio Roy den 3 oktober. Vi passade på att ställa några frågor till Victor, en av projektledarna bakom Project Dog Valley.    

Hur fick ni idén till att göra den här filmen?
Grundidén kommer från Johnn Andersson (ordförande Protect Our Winters Sweden) som var min kollega Axels handledare när han skrev sitt kandidatjobb på Chalmers. När Axel var klar med uppsatsen presenterade Johnn idén om att åka till Hunddalen från Göteborg med nattåg iklädd skidmundering inklusive pjäxor. Axel förde sedan vidare idén till mig och vi började spåna koncept direkt. Vi hade pratat ett tag om att vi verkligen ville föra samman våra intressen skidåkning och film så denna idé var som handen i handsken. Dessutom fick vi chansen att skapa något nytänkande genom att kombinera skidåkning med något större och existentiellt. Det var bara ett måste!

Vad gör Eisodus till en annorlunda skidfilm?
Vi vill först och främst visa skidåkningen som en del av helheten och inte själva helheten. Så det är alltså inte en skidfilm där vi raddar häftiga och händelserika åka efter varandra. Redan där skiljer vi oss från många andra skidfilmer. Vi vill även öppna för en mer ödmjuk diskussion kring klimatproblematiken utan att nämna smältande glaciärer och hotade isbjörnar. Allt material är inspelat på totalt elva dagar kontra dagens skidfilmer som kan spelas in under ett helt år. Vi hade inte utrymme för att vänta på perfekta väderförhållanden utan var tvungen att planera en film som skulle funka oavsett. Det resulterade i ett nytänk och en vilja att vara annorlunda från dagens skidfilmer som varit sig lika sedan begynnelsen, med några få undantag.

Ni har tidigare sagt att ni vill skapa en film som inspirerar en att leva mer ödmjukt. Hur gör man det? Vad är dina tips?
Det enklaste du kan börja med är att göra ett aktivt val. Det kan vara det enklaste möjliga som att cykla till jobbet 1 dag i veckan eller välja tåget vid ett tillfälle framför flyget. Då har du erkänt och visat respekt för problematiken förhoppningsvis kommer det inspirera andra och även dig själv till att fortsätta göra olika val. 

Vad var det mest oväntade eller konstigaste ni var med om under arbetets gång?

Det konstigaste var nog vår lösning att få med tillräckligt med terabyte lagring ut i vildmarken. Våra kameror genererade tunga filer och vi hade absolut inte råd med att behöva radera material i brist på lagringsutrymme. Lösningen slutade med att vi byggde en "mobil NAS" som vi drev genom ett UPS-batteri som man normalt brukar ha på kontor för att undvika haveri vid strömavbrott eller åsknedslag. NAS:en och batteriet byggde vi in i en hardcase för lättare transport. Problemet var ju bara att den inte var lätt att transportera. Detta as till kloss vägde cirka 25 kilo. Som om vi inte hade nog att dra all annan utrustning och förnödenheten upp till stugan i Hunddalen. Det var dessutom en chansning för vi visste inte om vi kunde ladda batteriet via 12-volt från solcellerna i stugan. Axel snickrade ihop en adapter och vi lyckades faktiskt ladda batteriet när det väl tog slut. Många påhittiga skämt och långa rader svordomar har uttalats kring denna NAS med omkring 20 terabyte lagringskapacitet. 

Project Dog Valley har gjorts med stöd av KulturUngdom K-Pengar.
Biljetter till premiären hittar ni på projektets hemsida och Facebook: 

HEMSIDA 

FACEBOOK  

170905 affisch Eisodus