K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

I slutet av februari beviljades Farrokh Tavakoli och Behrooz Mirzaeiyan K-Pengar för projektet Farangis, en kortfilm på persiska om två bröders ständiga konflikt. Just nu pågår efterproduktion och filmen beräknas komma ut om nån månad. Vi passade på att ställa några frågor inför den kommande premiären. 

Berätta lite om ert filmprojekt. Vad handlar det om? 
- Filmprojektet började med en idé som Behrooz hade skrivit och vi båda tyckte att idéen var värt att förverkligas. Det är en drama film som utspelas mellan två bröder och deras ständiga kamp och avundsjuka mot varann och det hela tänder till när en tjej dyker upp i bilden och en av bröderna blir dödskär i henne. Det som gör denna kortfilm annorlunda är att för det första är det en persisktalande film med mångakulturella riktlinjer som samtidigt kommer att kunna förstås av alla icke persisk talande människor och för det andra fick vi en rätt bra budget med tanke på att det var vår första kortfilm. Sedan tog vi även in rejäl utrustning både ljud och bildmässigt för att kunna leverera bra kvalité förutom manuset som är viktigast.

Vilka är ni som står bakom filmen?
- Vi är Farrokh Tavakoli och Behrooz Mirzaeiyan, två polare som brinner för att skapa film som prickar rakt in i hjärtat på målgruppen. Behrooz har en hel del erfarenhet med sig ifrån den persiska musikbranschen där han jobbat i flera år som musikvideo regissör och Farrokh har jobbat tidigare en hel del med reklam och producerat korta dokumentärfilmer och även studerat film i Trollhättan. I denna kortfilm har vi båda två agerat producenter och fixat ihop allt och utöver det har Behrooz agerat regissör och Farrokh har agerat bakom kameran och stått för filmfoto (cinematography). Vi har jobbat en del tillsammans innan med musikvideo till den persiska musikbranschen men detta blir vår första kortfilm tillsammans men absolut inte den sista.

Berätta om valet ni gjort att spela in filmen på persiska.
- För det första är vi båda iranier och idéen som skrevs av Behrooz i början, passade in som en persisk film med tanke på de kulturella symbolerna som fanns i idéen från början. För det andra har denna historia hänt en våra nära som bor i Iran så det var lätt att implementera idéen till en kortfilm när det skrevs av Behrooz. Dessutom kommer vi båda ifrån ett land med stark filmhistoria vilket gör att vi ville behålla den ståtliga Iranska filmhistorian och implementera den i en kortfilm i Sverige.

Var kan man se filmen när den är klar?
- Filmen kommer att skickas till filmfestivaler både i Sverige och Iran och de som har gått in med någon form av stöd kommer att få en första visning av filmen men allmänheten kommer att få vänta ett tag innan det blir en allmän visning för tittare.