K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

På bilden: Ebba Joelson, Ella Balazsi, Latifah Alsagoff och Carra Warren vann "publikens pris" för filmen Mitt erkännande.

Den 4:e februari visades vinnarfilmerna i dokumentärfilmstävlingen Angeläget i samband med KulturUngdom Filmdag i Göteborg. Det var en fantastisk dag som bjöd på god film och viktiga budskap. I år hade vi i Angeläget tre starka vinnarfilmer som lyfte berättelser om att mobba och att utsätta andra för mobbning, om att vara samvetsfånge i ett fängelse i Etiopien och om könsidentitet.

-VINNARFILMER 2017-

Där livet börjar
Filmskapare: Sandra Laakkonen, Julia Hedin | Skola: Fria läroverken, Norrköping
I filmen möter vi Edvin, 16 år som berättar om sitt liv och om sin process som ska leda till att han får diagnosen transexuell. Först då får han ändra sitt juridiska kön och får möjlighet att genomgå könskorrigering. Först då kan livet börja.Mitt erkännande
Filmskapare: Ebba Joelson, Ella Balazsi, Cara Warren, Latifah Alsagoff | Skola: NTI Mediegymnasiet, Göteborg
I filmen får vi ta del av personers berättelser som själva blivit mobbade och som själva mobbat. Irisz och Timea berättar hur de upplever situationer då de blivit mobbade och Ella och Fabian berättar om hur det var då de mobbade andra i sin omgivning.Ensam, inte stark
Filmskapare: Daniil Piispanen, Zacharias Sjödin, Mandra Galde | Skola: Stillerska Filmgymnasiet, Lidingö
I filmen berättar Martin Schibbye om hans och Johan Perssons reportageresa till Etiopien som ledde till att de hamnade i Etiopiskt fängelse, dömda för terrorism. Martin berättar deras historia men beskriver även situationen i fängelset för de hundratals medfångar som också var där. Människor fängslade under fruktansvärda omständigheter - oskyldigt dömda.


Efter 12 år väljer vi nu att avsluta Angeläget. Sedan starten har unga från hela landet skickat in närmare 800 dokumentärer till vår dokumentärfilmfestival. Mer än 30 000 pers har besökt ett 50-tal skolfestivaler runt om i Västra Götaland och närmare 10 000 elever har skapat innehållet. Vi har arrangerat 12- och 20-timmarsfestivaler, haft internationella konstutbyten med bland annat Berlin, föreläst, utbildat och genomfört workshops. Allt på temat mänskliga rättigheterna. Tack till våra kompisar Amnesty Internationalalla samarbetspartners och all publik genom åren. Och framför allt ett stort alla fantastiska deltagare - ni vet vilka ni är och ni är bäst.