K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Nu står vår utställning ”Are Human Rights Depending on Human Wrongs” på Svenska ambassaden i Berlin.

Under det senaste året har den turnerat runt i Västra Götaland och nu är det dags för utställningen att turnera i Tyskland. Första anhalt är Felleshus på de Nordiska ambassaderna i Berlin, och i onsdags höll vi vernissage. Flera av de deltagande unga konstnärerna var på plats och byggde upp utställningen, bland annat August Palm från Göteborg.

”Det var fantastiskt när vi var här första gången med Angeläget och Loesje och jag blev jag typ förälskad i staden. Jag brukar inte gilla storstäder men Berlin är annorlunda”, säger August.

Han har skapat ett fotokonstverk med bilder från både Berlin och Göteborg, en sorts jämförelse mellan trygga och otrygga platser snarare än geografiska platser.

”Det känns stort att få hänga sina foton på ambassaden. Det känns seriöst.”

Under vernissagen höll bland annat Sveriges vice ambassadör Staffan Hemrå tal om vikten av att fortsätta prata om mänskliga rättigheter, speciellt här i Berlin där det historiska perspektivet alltid är närvarande. Och att dialog mellan våra länder gynnar alla.

Flera av besökarna under vernissagen säger att de blir inspirerade att själva börja skapa konst. En ung person säger att hen brukade måla men la ner det för ett par år sedan. ”Nu vill jag börja igen för det känns inte omöjligt att det kan visas och få betydelse.”

André Brötz, en av de unga konstnärerna från Berlin, har gjort ett interaktivt konstverk om artikel 27. ”Det här är första gången jag blivit sett som konstnär på riktigt”, säger han. ”Och första gången som någon tagit min konst på så stort allvar att den hålls levande ett helt år efter att vi skapade den.”

Nu kommer utställningen att stå på ambassadernas Felleshus i två månader och sedan flytta in i ett galleri på Karl Kungerstraße i Neuköln. Därefter kommer Loesje International se till så den turnerar runt i Berlin och i Brandenburg. Vi hoppas naturligtvis att många kommer inspireras av konstverken och att fler inser att mänskliga rättigheter är en klockren inspirationskälla till konst.