K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Hösten är i antågande. Nu mer än någonsin greppar vi efter vår vardags trygghet. Små snören av igenkännlighet blir vår trygghet när omgivningen går igenom sin årliga förändring. I personalrummen runt om hela landet talas det om hur fort hösten kommer, om hur vackert det kan vara med färgskiftningarna i naturen, eller om hur illa det är att behöva skrapa rutorna på sin belånade bil. Vi inväntar med skräckblandad förtjusning våra smårutiner som år på år väcker skadeglädje, irritation eller ren aggression. Snart faller den första snön och vi kan vara tämligen övertygade om att vår beredskapsavdelning har suttit och rullat tummarna till den 23:dje December i år igen. Snökaoset är lika Svenskt som nerdragna gardiner och dalahästar.

Några av oss ser fram emot att få ta fram höstkläderna, halsdukar och lagom varma handskar för att pulsa igenom högar av fallna löv, för att till sist få komma hem kalla och småfrusna till en varm kopp kaffe. Andra ser skönheten i att slippa rättfärdiga sin tid framför tvspel, Paradise-Crap på någon av reklamkanalerna, eller bara få se ikapp alla de filmer som vårt samvete satt stopp för oss att se under sommaren. Vi tänder levande ljus, vi umgås mer och intimare och nu sätts ribban för Maj-barnen som skall förlösas till nästkommande sommar. Men som sagt, mitt i det här kommer paniken inför att vi inte längre (eller med samma effekt) kan svansa runt i lårkorta kjolar och bara överkroppar. Därför –som er tjänare i verkligheten- skall jag här ge er lite hösttips att begagna er av inför kommande kaos och kris!

Garn: Visst är det mysigt att kunna slå sig ner i det stormdrabbade, kolsvarta och iskalla kyffet vi kallar hem, med ett litet garnnystan? Ljudet av stickor som slås emot varandra kan vara så lugnande för familjefars alkoholstinna sinne. Och vem känner sig inte lugnare med två decimeter kall stål i sina händer? Bunkra upp på garnnystan i olika kulörer redan nu, för när strömavbrotten och sändningsavbrotten är på plats är det för sent att inhandla garn. Då är det bara fjolårets färger som står att finna. Och vem skulle våga visa sig i en rätstickad halsduk i marinblått när det så uppenbart är 2013 att bära? Inhandla nu, tacka mig sedan. Glöm inte hipster-poängen på egenstickat tillsammans med HM:s senaste kappor.

Levande ljus: Vill du vara En Svensk Hjälte, så håll traditionen vid liv när du besöker IKEA. Antingen är du där som en snäll partner till en hysterisk dito, eller så är det din lönespecifikation som väger så tungt, att en inhandlingsveva på IKEA är det enda som kan väga upp samvetskvalen över att ha ett orimligt betalt arbete. För de Polska barnen i Konstantynow behöver sina löner. När ni står vid utcheckningen vid någon av dom ständigt överraskande långa köer, så kan ögonen falla på någon av dom berghöga staplarna med GLIMMA-värmeljus utan doft. Ni tänker att det är lika bra att köpa på sig ett hundrapack extra för att förbereda er inför julhelgen. Och det tycker jag ni skall göra. Inte nog med att stearinljus skänker ett behagligt och barndomsframkallande ljus, dessutom hävdar Christina Isaxon, doktorand i aerosolteknologi, att röken från stearinljus har en positiv effekt på våra hjärtan. Man tackar! Skulle det dessutom falla sig så illa att er älskade huskatt somnar för nära ett av ljusen och att själva bohaget fattar eld, så har ni återigen stöttat den Svenska Ekonomin genom att sätta brandmännen i arbete. Något positivt kommer med allt.

Brädspel: När allt som sänd på TV i mitten av slaskkalla november, när barnen kivas över småsaker och era tonårsdöttrars ansikten lyser vita från sina mobiltelefoners belysning, då kan det krävas något radikalt för att återfå kontrollen över situationen. Avvärj den annalkande katastrofen genom att slänga fram något spännande och roligt: Ett brädspel. Under stilla toner från P4 kan ni i samhörighet och glädje finslipa den gemenskap och familjekänsla ni under år och år byggt upp. Varför inte köpa på sig Fia med Knuff, Svälta Räv eller det klassiska, odödliga och fortfarande nytänkande spelet Kalaha? Få vänskapsrelationer håller för en benhård omgång av Monopol, så varför inte utsätta era relationer för det styrketest som bara ett parti brädspel kan erbjuda? Det bästa sättet att verkligen förstå hur bra man har det, är att spendera ett par nätter ifrån det. Pröva att slänga in en allvarlig kommentar om hur lätt det är att vinna om man fuskar, möt deras reaktioner med sarkasm, och vips så är nästkommande nätter dina på en soffa i närheten. Eller på ett närbeläget vandrarhem, där nya kontakter och vänskaper kan knytas. Letar man efter ljusglimtarna så finns dom överallt. Ett litet ”tips från coachen” är att sätta upp ett pris om man vinner och ett straff om man förlorar. Förloraren får skotta uppfarten hela vintern? Vinnaren slipper gå i skolan var tredje Fredag under resten av året eller får lösenordet till WIFI:n? Se tävlingsinstinkterna vakna, luta dig tillbaka och njut.  

Vi är många som lider av höstnedstämdhet, det är inget konstigt med det. Nya anpassningar, dramatiska avsked till Solen och värmen kan göra den starkaste orolig och ledsen. Jag hoppas att kunna lätta lite på er höstångest med mina tips. Stå starka i höstmörkret.