K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

En alldeles strålande onsdag i maj öppnades dörrarna för dokumentärfilmfestivalen 2012, och hundratals unga filmskapare, lärare, elever, filmfolk och andra nyfikna vandrade in mot biomörkret på den obligatoriska röda mattan.
Den sjunde upplagan av Angelägets filmfestival inleddes med att klipp ifrån alla de nominerade filmerna visades i en suggestiv presentationsfilm inne på Biograf Bergakungens största salong. Ett startfält som imponerade på både åskådare, jury och presentatören Shang Imam, känd från Verkligheten i P3.
 
Den första vinnarfilmen att koras var ”Ingen framtid där”, av Sofie Wallenius & Frida Bergqvist från Hulebäcksgymnasiet i Härryda. Filmen visar känslosamt men stilfullt en ung kille som riskerar att utvisas till Armenien, ett land han aldrig har bott i, inte känner någon i och inte vill åka till. En stark öppningsfilm, gjord av överraskade och ödmjuka pristagare.
 
Nästa vinnarfilm, ”Great Firewall of China” av Patrik Erlandsson, Jack Pettersson, och Jonas Arrhenius från International IT College of Sweden, Stockholm hade gjorts med ett annorlunda grepp och helt uteslutit bilder på människor. Istället visar filmen med hjälp av grafik, röster och textmeddelanden en alarmerande situation för yttrandefriheten i Kina.
 
Filmskaparna bakom den tredje vinnarfilmen ”Jag är inte Zlatan” av Alise Grunnegård, Elin Heed & Amanda Mårtensson från Alströmergymnasiet, Alingsås berättade att de inte alls hade väntat sig att vinna.
- Vi hoppades förstås på att vi skulle vinna, men vi trodde inte det. Och när vi såg att de som vann fick lov att gå fram ville vi nästan inte vinna längre. Men det var riktigt mäktigt att se filmen på så stor filmduk, berättar Amanda Mårtensson.
 
Följande vinnarfilm, ”Kärringar, kärringar, kärringar, kärringar” av William Hedegärd, Nils Esping & Patrik Tordell från Hulebäcksgymnasiet, Härryda tog upp jämställdhet på ett enkelt men effektfullt sätt. Filmskaparna hade varvat gamla journalbilder på typiska kvinnoyrken respektive mansyrken med intervjuer där de låtit olika personer försöka förklara varför män och kvinnor får olika lön. En enkel fråga som intervjupersonerna hade slående svårt att svara på.Christian Olsson, sångare i albumaktuella Fibes,Oh Fibes! dök sedan upp som hemlig gäst och spelade två smäktande låtar, vara den ena var bandets nya singel ”Goodbye to love”.
 - Det var fantastiskt fint! Vi tackar Fibes, Oh Fibes! och Christian för att han kunde komma och spela för oss mitt i deras skivsläpp. Det förgyllde festivalen. Dessutom skänkte de sitt gage till Amnesty, berättar Martin Rydehn, projektledare och initiativtagare till Angelägets filmfestival.
 
Efter paus och mingel var det dags för den femte vinnarfilmen att koras, och det blev den påfallande personliga men respektfulla ”Hemlös men inte värdelös” om Ted som kämpar för sin rätt till ett värdigt liv. Filmskaparna heter Katja Åfeldt, Ida Mattsson, Magnus Klasell & Linnea Lindholm och kommer från Sollentuna Fria Gymnasium.

Nästa musikakt var ingen mindre än Göteborgs nya stolthet Alice B, som spelade två låtar med sitt band. Först ”Vi har ingenstans att ta vägen” och sedan den mer nerviga och mörka ”Kullaviks hamn”, om drivet att ta sig vidare. Båda låtarna är med på bandets debutalbum från tidigare i år.
 
Den sjätte vinnarfilmen, ”Krossade Drömmar” av Sanna Bäckström, Simone Mjösberg, Sandra Johansson, Sarah Svensson & Alexander Jinghem från John Bauergymnasiet i Halmstad är en fruktansvärd historia från förintelsen, fint och känslosamt berättad av Judith som överlevde fasorna och förnedringen och tog sig till Sverige med sin man.
 
Efter den föregående filmen var stämningen i salongen tung, och Shang Imam verkade inte vara den enda som var lättad över att den sjunde och sista vinnarfilmen, ”Aldrig försent” av Linn Blomqvist, Liv Rydell, Beatrice Bergeskans, Emma Nilsson & Emilia Karlsson från John Bauergymnasiet i Kalmar, erbjöd hopp och en glimt av humor i allt det viktiga och svåra som den tar upp.
 
Den avslutande musikakten framfördes av Idiot Wind, som spelade piano och sjöng två brutalt vackra låtar. Själv påfallande tagen av filmerna hon just sett.
 
Den sista, och kanske viktigaste, programpunkten var nu den enda som återstod av årets filmfestival: Publikens pris. Årets vinnare av publikpriset, för den starka men också hoppingivande skildringen av vad som kan hända när en människa får en andra chans, om en före detta narkoman som får tillbaka sitt liv och en dotter som får tillbaka sin pappa. Årets publikpris gick till ”Aldrig försent” av Linn Blomqvist, Liv Rydell, Beatrice Bergeskans, Emma Nilsson & Emilia Karlsson.
- Vi hade inte väntat oss det här, vi hade nog inte ens skickat in filmen om inte våra lärare uppmanat oss till det! Det är jätteroligt att vara här, och jätteroligt att vinna. Dessutom är hela vår klass är här, berättar filmskaparna lyckligt.
 
Efter alla prisutdelningar, intervjuer och tacktal, minglar filmskaparna tillsammans med sina klasskamrater, amnestyfolk, jurymedlemmar, kulturarbetare, journalister och filmare i Bergakungens foajé, och ännu en lyckad dokumentärfilmfestival om mänskliga rättigheter är genomförd.
 
Se gärna alla vinnarfilmerna här!

Text: Johanna Tangnäs
Fotograf: Ida Andersson