K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Martin Kanåker deltar på söndag 24 feb i Musik Direkts deltävling i Tibro. I en så udda genre som Beatboxing. KulturUngdom tog tempen på killen som vill ta Sveriges beatboxscen till nya höjder...


Martin Kanåker reser med lätt packning till deltävlingen i Tibro på söndag. Han ska nämligen inte ha några instrument med sig.
– Jag kan göra de flesta intrumentljud med munnen, men jag har inga med mig upp på scenen, förklarar Martin som ska beatboxa.
Han har inte bara skippat instrumenten, han har inte ens en färdig låt inför söndag.
– Nej jag har inga noter direkt, det är inte min grej, skrattar han. Jag vet vilka covers jag ska köra och jag har skrivit upp lite minnesanteckningar så jag inte får hjärnsläpp. Mina egna ljud heter det de är inspirerade av t.ex. "jazzbeat 2". Sen går jag efter eget huvud.

Vad är beatbox, kanske en utomstående undrar. Wikipedia påstår att "beatboxing är konsten att med sin egen röstförmåga återskapa det ljud som slagverk (samt ibland även bas och sång) kan åstadkomma." Martin berättar att man kan blanda in andras låtar, s.k. covers, och bygga på låten från det med egna eller etablerade beats.
– Jag kan göra ljud med munnen som ingen förväntar sig, säger han och varnar för överraskningar. Jag är verkligen musik! En utomstående kan också undra om man andas under tiden man beatboxar eller om genren kräver en extrem lungkapacitet.
– Haha, har man hållit på ett tag lär man sig att göra ljud genom att andas inåt. Så ja, man hinner andas emellan, försäkrar Martin.

Beatboxing uppstod i USA när hiphop och rap-kulturen växte sig stor under 80-talet. När man streetbattlar varandra behöver man ett beat, en takt, och oftast skapade man detta genom att slå handen i väggen. Men man kom på att det gick lika bra att göra ljuden med munnen.
– På 80-talet blev det en grej, men egentligen har det väl alltid funnits att man härmar ljud med munnen t.ex. en laser.

Martin kom i kontakt med Musik Direkt genom Facebook och bestämde sig för att delta. Nybakad från gymnasiet kände han sig redo att dela med sig av sin musik. Och även om han är lite ovan på att uppträda inför storpublik så har Martin har riktigt stora mål med sitt deltagande i Musik Direkt.
– Jag vill bli en pionjär, bli den som "tog beatboxen till Sverige". Jag vill förstora scenen i Sverige, beatbox är inte lika stort här som i utlandet. Här får genren nästan ingen plats i media, bara genom Talang t.ex. Jag vill bli "han från Musik Direkt".

Jenny Ask