K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Nu är det strax dags för årets stora bokfest. För att hitta rätt i det litterära myllret kontaktades våra vänner på Tonårsboken för tips om seminarier, big no no´s och annat man bör tänka på inför Bokmässan 2012.

Fjorton tusen kvadratmeter med oändliga möjligheter. Det är bokmässan vi pratar om. Årets största event inom bokvärlden där branchfolk, författare, kändisar och alla möjliga sorters människor samlas för att ta del av litteraturen, eller bara köpa böcker till extra bra pris. Att vara ungdom på bokmässan är som att gå på upptäcksfärd. Alla guldkorn ligger utsprida och gömda bland tusentals monterväggar. För att hitta så många som möjligt kan det vara bra att vara förberedd.

Ett big no no är det så kallade spontanbesöket. Hur skönt och flexibelt det än låter. Att gå dit en lördag klockan tolv, förfäras över den extrema folkträngseln, inte komma längre än till Bonnier och Norstedts gigantiska montrar och sedan irriterad gå där ifrån är inte att rekommendera. Planera istället! Läs seminareprogrammen, bokmässkatalogen, ringa in punkter med gul makeringspenna, ladda ner bokmässans app och gör ditt eget schema. På så sätt hinner du få ut så mycket som möjligt av besöket. Att vara förberedd betyder inte att du inte kan vara flexibel när du väl är där!

Montrar och monterprogram
Känslan av att kliva in i den stora mässhallen är alltid lika överväldigande. Det finns så mycket att se och göra, att man inte vet vart man ska gå. Då är det alltid bäst att börja med sina favoritmontrar. Några av våra favoriter är bland annat X-Publishing, ett litet förlag som inrkitar sig på crossover-litteratur för unga vuxna. En bok från deras nya utgivning är alltid värd att lägga pengar på. Ett annat litet, men besökvärt, förlag är Gilla-Böcker vars böcker alltid lyckas överraska en.

Årets nordiska tema syns både på författarbesöken och på förlagens höstutgivning. Har du dålig koll på nordisk litteratur är det bra att besöka “nordiska montern”. Där pratar många stora nordiska författare under helgen och andra sorters diskussioner som handlar om de nordiska länderna äger också rum. Du kan även besöka Novellix monter, som nu lagom till bokmässan ger ut fyra noveller av fyra nordiska författare. Förra året sålde Novellix sina noveller för tolv kr styck!

På torsdag kl 13.20 pratar Bokhoran Johanna Lindbäck om sin nya bok “Som om du frågat” och därefter pratar författaren Lisa Bjärbo, båda i Rabén och Sjögrens monter.
Författaren Jenny Valentine besöker bokmässan på fredagen då hon signerar sina böcker i monter A03:58. På fredagseftermiddagen, kl 17.00, hålls samtalet “Paranormalitet i litteraturen”. Det är debutanten Christina Ljungqvist och skräckförfattaren Amanda Hellberg som som diskuterar ämnet i Gilla-böckers monter.

Lördagen och söndagen är fullproppade med olika evenemang. På lördagen kl 11.20 kan du lyssna på de omtalade författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, när de berättar om deras succéromaner “Cirkeln” och “Eld” i Rabén och Sjögrens monter.
Senare på lördagen, kl 14.00, kan ni hitta oss i Bonnier Carlsens monter där vi tillsammans med sex andra ungdomsbokbloggare diskuterar bokbloggar och flera ungdomsböcker med författarna Lina Forss och Amanda Hellberg.

Seminarer
För er lyckligt lottade med seminariekort finns det massvis med intressanta seminarier. Våra favoriter ur seminarieprogrammet är bland annat “Humor i ungdomslitteraturen” Ett samtal mellan författaren Lina Arvidsson och Jenny Jägerfeldt på torsdagen. Där de diskuterar humor i böcker, poetry slam, feminism, kropp och vänskap.
På fredagen pratar några av författarna till Sveriges första kollektivskrivna kollektivroman om arbetet med boken “Avståndet mellan”. En bok som handlar om ett antal människors liv som möts och vävs samman under pendeltågsresor på linjen Bålsta-Nynäshamn i Stockholm.

Under helgen är den stora höjdpunkten seminariet “Den livsfarliga researchen” med den brittiska författaren Michelle Paver som skrivit den kända serien “Vargbröder”. Hon berättar om researchen till hennes böcker, som i detta fall innebar att resa till några av jordens mest otillgängliga platser och bli attackerad av en svartbjörnshona. På söndagen hålls ett seminarie med tecknaren Nina Hemmingsson som är aktuell med sin första diktsamling. Hon kommer prata om feministiskt berättande och vad det innebär att byta genre. Seminariet har samma namn som titeln på hennes diktsamling, “Det var jag som kom hem till dig” .

Det händer otroligt mycket under bokmässan och det vi har berättat om är bara en hundradel av alla seminarier, monter- och scenprogrampunkter som kommer äga rum. Hela programmet för alla fyra dagarna hittar du på bokmässans hemsida men vi hoppas att vi har kunnat guida dig till de bästa guldkornen.

Bokmässan är en fantastisk upplevelse för den bokintresserade så kom ihåg “the big no no” och planera in de intressanta punkterna noga innan. Då hinner du träffa alla dina favoritförfattare, lyssna på massor av bokprat och hitta de allra bästa och billigaste böckerna!

/Elin Schönfelder och Hanna Törnquist


BOKMÄSSAN 2012
TONÅRSBOKEN