K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Regionens New Orleans? Lätt, det är Tranemo såklart! Åtminstone den 29 september, då jazzen tar sig till sydstaterna. NEXT JAZZ TRANEMO heter eventet som med sydafrikansk hjälp ska locka en ny generation virtuoser. Vår reporter Christian Naumanen ringde upp Isak Björn som ligger bakom initiativet.

Tjena Isak! Vad är det ni ställer till med i Tranemo egentligen?
- Hallå där! Det blir modern jazzkonsert med fyra band. Två av dem är från Sydafrika. Det ena, National Youth Jazz Band, består av sju personer (egentligen åtta) och spelar storbandsjazz. Det andra är en kvartett som kallar sig Andrew Lily Trio feat Gavin Minter. Det är tre musiker kommer från Sydafrika och svenske Martin Sjöstedt på kontrabas. Sen är det vi i Curly Camel, bandet jag spelar i. Vi spelar lite modernare jazz. Sist men inte minst så spelar också Isabel Sörling Soil Collectors, som bland annat spelade på Göteborgskalaset. Isabel är från Ulricehamn och vann ett pris i Jazzkometen 2011, landets största tävling för unga jazzmusiker.

… samma tävling där ni blev korade till ”Bästa Jazzgrupp 2011” vilket lade grunden för hela den här konserten?
- Precis. Vi fick en turné i Sydafrika som pris, och det var efter det vi kände att vi var tvungna att göra något mer med hela grejen. Kultur i Väst och Kulturskolan i Tranemo tyckte likadant och på den vägen är det.

Hur är jazzkulturen i Sydafrika?
- Den är väldigt bra. Visserligen spelade vi ju på en jazzfestival i Grahamstown, det är väl inte konstigt att det var mycket jazz där. Men sen var vi en hel del i Kapstaden och det verkar som om det överlag är många ungdomar som är intresserade av jazz och spelar instrument. Både gammal och modern jazz.

Och hur är jazzkulturen i Tranemo?
- Den är väl lite mer död, kan man säga. Men det har blivit väldigt mycket bättre sen vi vann tävlingen med Curly Camel. Det har hjälpt folk att få upp ögonen för jazz. Vi har spelat mycket på skolor för att försöka få ungdomar att börja lyssna. Det är ju också en del av tanken med NEXT JAZZ, att vi ska nå ut till ungdomarna. Därför tar vi till exempel bara en femtiolapp i inträde för studerande.

Curly Camel verkar ju vara lite av en framgångssaga, vad händer härnäst för er?
- Ja, det är mycket. I måndags spelade vi på Alingsås Jazzklubb. Det var jätteroligt och vi körde lite nytt material som förhoppningsvis kommer höras på NEXT JAZZ också. I går kväll (tisdag) spelades vi i Jazzlandet i P2. På torsdag blir det spelning på Biskops Arnö folkhögskola och sen på lördag vidare till Stockholm för att spela på Fasching, en av landets största jazzklubbar. Sen håller vi på att planera en turné i vår och en europaturné till sommaren. Nån gång ska vi väl spela in nästa platta också.

Svettigt! Då ska jag inte ta upp för mycket av din tid. Var hittar vi er den 29:e?
- I det gamla Samhallshuset i Tranemo. En jättestor gul byggnad som varit både fabrik och gymnasium innan musiksektionen Tranemo kulturskola tog över. Lokalen vi ska vara i kallas Arkforum. Det är en gammal fabrikslokal som är väldigt cool. Vi ska behålla fabrikskänslan och jobba fram lokalen med hjälp av en ljusdesigner. Det kommer bli grymt!

Tvivlar jag inte det minsta på. Lycka till med arrangemanget och må jazzen vara med dig.
- Tack detsamma!

Udda kuriosa i sammanhanget är att Isak var gitarrist i det smått legendariska punkbandet Rycklack med Slickslak(t). Men det är en annan historia.


FACEBOOK