K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Emil Moberg Lundén är namnet den andra av höstens två nya krönikörer. Han är 25 år gammal, uppvuxen i Kinna och nyss inflyttad i Kalmar för 3 års journalistikstudier och vad passar då inte bättre än att bjuda oss på en krönika då och då? Stina Grape har tagit pulsen på Emil, vars första text publiceras idag.

KORT FAKTA
Namn: Emil Moberg Lundén
Bor: Nybliven smålänning med Kalmar som bas.
Bäst just nu: Jag och min flickvän hade supertur och fick en monsterlägenhet i centrala Kalmar på 160m2. Hur fin som helst. Så vi har tänkt oss att hyra ut två rum och skapa ett litet mikrokollektiv. Sedan är det ju så klart väldigt inspirerande att påbörja en tre års lång utbildning också.
Sämst just nu: Det måste vara allt fixande med flytt och logistik. Sådant tär alltid på mina krafter. Men i det här sammanhanget är det faktiskt inte så farligt.
 
Inspiration till en text kan komma i många skepnader. Men allt som oftast är Emil insnöad på något ämne och det kan vara i princip vad som helst. "Man kan likna mig vid tjuren Ferdinand i viss mån. Jag strövar omkring och trivs rätt bra men så sätter jag mig någonstans, skenar iväg i tanke och handling och vips så är jag på en helt ny arena."

Vad kan vi förvänta oss av dina krönikor?
- I mina krönikor kan läsarna förvänta sig olika observationer som fångat mitt intresse. Kanske med ett visst raljerande och en släng av satir. Sedan kommer jag förmodligen skriva relativt argumenterande krönikor. Jag vill försöka väcka frågor hos läsarna som i huvudsak kommer handla om förhållningssätt och beteenden gentemot livet, samhället och kanske framförallt till sig själv.

Vad kan vi glömma att få ta del av i dina krönikor?
- Jag vill inte utesluta något ämne i kommande krönikor, men det skall nog ske något dramatiskt om jag skulle börja analysera allt för naturvetenskapliga ämnen eller börja skriva opersonligt utan reflektion i ett större perspektiv om mode, hus och hem och sådant. Tidningar som Klick, Amelia och Cosmopolitan är inget jag bläddrar i av den enkla anledningen att jag tycker det är dålig journalistik och oväsentligt. Vad kan jag lära mig av att Prinsen fått en smäll på käften eller att David Beckham befinner sig i Florida eller på Bahamas?

Om du nu skulle skaffa en smartphone ändå, vilken är den första app att ladda ner?
- Om jag skulle skaffa en smartphone nu skulle jag inte veta var jag skulle börja. Har oförskämt dålig koll på alla appar. Men en av mina bästa vänner driver ett företag som bygger appar så jag skulle väl börja med att fråga honom. Sedan skulle jag nog ladda ner Wordfeud och ett gäng andra sällskapsspel.
 
Det var allt för den här gången, tack!
- Tack själv och ha en trevlig arbetsvecka och njut av raksträckan till helgen som en gammal kollega till mig på posten alltid sa efter att man kommit in efter måndagsturen.

Emils första text handlar om beroende och du läser den HÄR.