K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Sveriges bästa artist är även landets hårdast arbetande artist. Nu förlänger Kapten Röd en redan lång sommar med en miniturné på Västgötaslätten och flertalet spelningar arrangeras av folk vi känner väl på KulturUngdom.
Vår reporter Christian Naumanen ringde upp kaptenen precis innan han öppnade turnén i Tidaholm och fick höra honom berätta om oönskad publicitet, hur svårt det är att skriva en bra text och varför det aldrig är för sent att börja med något kreativt.

Tjena! Hur känns det inför kvällen?
- Hallå! Det känns bra. Just nu står jag vid en ganska pittoresk folkparksdansbana. Den här turnén har tagit en till många fina och underliga platser.

Det här är inledningen på din västgötaturné, känner du dig hemma här?
- Ja, jag är uppväxt i Göteborg men min farfar bodde i Skara. Jag är där några gånger om året och bodde en del där när jag var liten.

När jag såg dig i Borås tidigare i somras pratade du om att du känner gemenskap med de som växer upp i en västsvensk stad. Vad definierar den västsvenska staden?
- Jag tycker definitivt att babbligheten som finns i till exempel Göteborg är att föredra framför den ängsligare, tystare stämning som kan råda i Stockholm. Jag tycker det är kul att kunna ställa sig på bussen och att nån börjar prata med mig ur intet. ”Knö dig in”-mentaliteten.

Det här känns som en klassisk folkparksturné. Hur är det att spela på de mindre orterna?
- Det är speciellt och vi har varit på ännu mindre orter än någonsin förut. Den här turnén är riktad till kids och många av spelningarna är gratis. Jag vill inspirera unga människor att rikta sin energi på något kreativt. Jag upptäckte själv först på gymnasiet att det var musik jag ville hålla på med, och det var lite sent. Det hann gå några år där innan då jag tyvärr riktade min energi på negativare saker, i brist på annat. Nu ska det bli kul att träffa folk som kanske inte är på spelningar annars och visa att det aldrig är försent att börja med något kreativt.

0829 kaptenrod sideNär den här sommaren är över kommer du ha gjort 44 konserter på drygt fyra månader. Detta efter att i våras ha avslutat en åtta månader lång turné. Känner du dig sliten?
- Det gör jag absolut. Jag tror den förra turnén var längre än åtta månader till och med. Det ska bli jävligt skönt att ta en paus i höst, att gå in i studion och leka av mig. Det som sliter mest är hela miljön att ständigt bli betygsatt, att alla ska tycka och tänka om saker man gör. Det är ingen miljö någon människa ska vistas i för länge. Jag hoppas kunna gå in i skuggan i höst och sen se om jag kommer ut.

Tar du till dig det som folk skriver om dig, både gott och ont?
- Jag läser inte recensioner, men vissa saker slinker ju igenom ändå. P3 Guld tydligt exempel på att det inte går att undvika publiciteten. Man får en massa åsikter hela tiden som man inte bett om, det är en stor och tråkig bieffekt.

Du nämner årets P3 Guld-gala, där du vann pris för årets artist och årets liveartist (Guldmicken). Har den kvällen påverkat din karriär mycket?
- Absolut. Om du spelar rock’n roll eller pop och siktar högt i dagens Sverige så innebär det att du förr eller senare kommer bli känd – för det är den populära musiken i vår kultur. Men när man gör svensk reggae så finns inte det på kartan. Jag har inte sökt uppmärksamheten och det är inget jag ser som någon belöning. Det är självklart kul med positiv energi och respons, men om jag hade fått välja själv så hade jag spelat på helgerna och att ingen kände igen mig på vardagarna.

Men i höst börjar jobbet med nästa skiva alltså?
- Ja. Framtiden känns som ett oskrivet blad – och det känns väldigt roligt. Inför förra skivsläppet var allt extremt ångestladdat. Jag jobbade i tre-fyra år med den skivan och jag har lovat mig själv att aldrig hamna i den ångestgropen igen. Nu vill jag göra lite annan slags musik – men så fort jag säger det så blir jag sugen på att skriva en reggaelåt, haha. Men jag vill gärna producera låtar till andra igen och jobba med dem. Jag är en flockmänniska och trivs bäst när jag slipper vara ensam.

Blir det ensamt när du skriver din egen musik?
- Ja, skapandeprocessen tar upp hela mitt väsen. Det är väldigt få delar som jag kan dela med mig av.

Många gillar ju dina låtar för att de kan relatera till dem. Vad krävs för att du ska skriva en låt om något?
- Det är sjukt roligt att många relaterar till låtarna, men de är inte skrivna ur det perspektivet. Musiken kommer alltid lätt till mig men att skriva text kräver ganska mycket svarvning. Oftast funkar det så att jag tar bort allt jag inte kan tänkas sjunga om, och sen får jag ser vad som finns kvar. Som en uteslutningsmetod. Jag vet aldrig riktigt hur det blir. Sen är det inte som om jag är omedveten och sitter och rullar med ögonen, men det blir ofta att jag skriver rad för rad. Det är inget vidare flow.

Är du alltså en som prioriterar musiken framför texten?
- Nja, men musiken är mycket enklare för mig. Jag har sjukt mycket musikskisser liggandes – hundratals – som aldrig kommer användas. Däremot är det inte många rader text genom åren som jag skrivit som inte kommit med i någon låt. Det högsta betyget en text kan få är när jag känner att den här kan jag köra á cappella. Jag har ett par texter jag känner så inför. Sen funkar det så att om man har fått fram en text som är jävligt bra i sig, med en bra grundmelodi, så är det bara att hitta en instrumental bakgrund och den blir garanterat bra. Det är svårare tvärtom, när man börjar med musiken.

Intressant. Nu ska du snart upp på scen, vad gör du såhär timmen innan?
- Just nu dricker jag ingefärste och värmer upp rösten. Jag är jävligt oviss inför hur det kommer bli. Man blir mer nervös inför en sån här spelning, ju färre folk desto nervösare. Jag simmar i nytt vatten.

Slutligen: Du verkar snart ha spelat överallt i landet. Men finns det något ställe där du fortfarande inte varit, som du hade velat spela i?
- Jag vill till Finland! Jag har aldrig varit där och det ligger väldigt nära. Vår historia tangerar ju ändå deras väldigt mycket, så det finns nog möjligheter att lyckas. Jag brukar få en hel del fanmejl från svenskspråkiga finländare. Tyvärr så har jag hört att svenska språket inte har så hög status där, men det vore kul att prova.

Det låter som en plan, jag kan hjälpa till med översättningar i värsta fall. Men ok, lycka till med resten av turnén nu, och se till att du får din välförtjänta vila i höst!
– Tack så mycket, det ska jag absolut. Allt gott!

Datumen med Kapten Röd i VG-regionen presenteras av Kultur i Väst:
27 augusti: Lidköping, Dina-scenen, kl 13.00 - 28 augusti: Tidaholm, Folkets Park, kl 19.00 - 29 augusti: Götene, Parken, kl 20.00 - 30 augusti: Skövde, Kyrkparken, kl 19.00 - 3 & 4 september: Lerum, (Endast elever) - 5 september: Alingsås Arena 11 kl 19.00 - 10 september: Uddevalla, (Endast elever) - 11 september: Trollhättan, Folkets Hus, Kulturhuset, kl 22.00 - 12 september: Mellerud, Rådahallen kl 20.00


INFO: 
OFFICIELL HEMSIDA
FACEBOOK