K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

En utställning som skildrar två sidor av Filippinerna, det är vad fotografen Peter Asp sysslar med just nu. På lördag startar utställningen ”2 X Philippines” på Skövde Kulturhus, och pågår sedan två veckor framåt. Efter det kan man se delar av utställningen i Falköping under konstnatten, och vissa av bilderna kommer finnas i Horns bygdegård under Skördefesten. Vår reporter Cissi Hagberg träffade Peter för ett litet samtal.

-Spelet, och det sociala runt basketplanerna, var det som gjorde att jag ville fotografera just gatubasket. Spelet och händelserna runt planen speglar det filippinska samhället på ett sätt som tilltalar mig.

Under sin resa till Filippinerna samarbetade Peter med en organisation som heter Bahay Tuluyan. Fotografierna som ställs ut kommer att vara till försäljning, och alla pengar går direkt till organisationen och välgörande ändamål.
Hur såg förberedelserna ut innan avresan?
- Det var mycket research. Jag var i kontakt med svenskar som bott där i många år, och läste på mycket. Sammanlagt var jag in i sex FN-rapporter o läste. För att kunna göra en bra fotoberättelse gäller det att kunna ämnet.

Var det svårt att komma i kontakt med människor som tillät sig fotograferas?
- Eftersom jag gjorde detta tillsammans med organisationen var det ganska lätt. Organisationen hade jobbat i området ett par veckor och byggt upp ett förtroende redan.

Hur var bemötandet från de människor du dokumenterat?
- Barnen var väldigt öppna o entusiastiska, men det gäller att ha en kommunikation med föräldrarna. Det viktigaste är att man har respekt, och att man spenderar tid med de man ska fotografera.

Så, hur är det att resa till ett så utsatt land?
- Jag trodde inte situationen skulle vara så påtaglig. Det var barn som bodde på gatorna och prostitution såg man dagligen.

Vad kommer du berätta om på lördag?
- Jag kommer berätta om situationen i Filippinerna. Sedan lite bakom kulisserna och om hur jag gjorde arbetet. Utöver det kommer jag dela med mig av hur jag ser på min roll som fotograf, och vad det är jag brinner för.

Vad hoppas du få för reaktioner på utställningen?
- Jag vill väcka engagemang, och sätta fokus på situationen och de svåra förhållanden som råder. Samtidigt vill jag bjuda på två intressanta fotoberättelser, två olika sidor av landet.

Lördag 1 september är det alltså dags för Skövde Fotoplank. Platsen är Kulturhustorget och har öppet 11-17. Peter kommer hålla i samtalet med sin berättelse mellan 14 och 15. Väl mött!


Mer info:
SKÖVDE FOTOPLANK
PETER ASP