K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Det finns mycket att fundera över och ifrågasätta. Både tyngre och ytligare saker. I stort och smått. Både i välden i stort men även i lilla Uddevalla där jag bor. Jag håller mig till de lite ytligare sakerna just idag. Varför det är ifrågasatt att ha slöja på sig i skolan men det är helt okej att slänga upp ett kristet passionsspel på torget varje år vid påsk? Varför det ännu inte finns en enda kvinnlig tränare för Allsvenskan? Varför man fortfarande tittar på Big Brother tillexempel, eller varför någon ens fortfarande söker för att vara med? Varför det ska satsas miljoner på att bygga nya multi-kulturhus utan själ, idrotts- och simhallar som är vidrigt "arkitekt-ritade" men ändå bara ser ut som brun-grå skokartonger, när det står gamla folkparker, Folkets Hus och idrottsanläggningar och bara förfaller i väntan på att bli ytterligare en uppgrusad parkeringsplats?

Nog om det. En fundering som för mig är väldigt underlig är ju detta med blindskrift eller så kallad punktskrift. Jag förstår ju att det är litet när det är samlat i en bok eller skrift men detta med att punktskrift ute i de offentliga rummen är lika liten är för mig en obesvarad gåta. Våra texter och skyltar är olika stora men punktskriften den är lika liten jämnt. Konstigt när det är just blinda och synskadade som ska hitta den. Känns ju lite, eh, underligt kanske?

Stod på perrongen i Skövde och väntade på tåget till Stockholm för ett tag sen. Där fanns en massa balkar som höll uppe taket. På en av dem satt en liten ytte-pytteliten blindskriftsskylt som förklarade att det här var Spår 1, minsann. Jaha? Skylten var helt ologiskt uppsatt någonstans mitt i ingenstans. Inte vid dörrarna. Inte vid den första balken. Inte ens vid någon papperskorg. Som om det inte verkar vara tillräckligt svårt att endast vara synskadad? Ska det vara en jäkla kurragömma-lek att hitta informationsskyltarna i punktskrift?
Detsamma gällde inne på toaletten på tåget. Små skyltar att här fanns servetter och tvål men ingen upplysning att nu är du nära, nu bränns det liksom. Okej, man behöver ju inte vara rymdforskare för att fatta att man ska leta efter dessa saker i anslutning till handfatet men ändå? Vad var det som sa att du var på just toaletten? Varför är det punktskrift på läkemedel men inte på typ livsmedel? Hm, jaja, vad vet väl lilla jag?