K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Just nu pågår för fullt arbetet med Angelägets och Loesjes stora projekt ARE HUMAN RIGHTS DEPENDING ON HUMN WRONGS. Om några veckor öppnar resultatet som en utställning i Göteborg, men resan dit går via Berlin och tusen olika idéer om gestaltning.
Det växer filmer, konstverk, bilder, texter och interaktiva stationer ur våra diskussioner i Berlin. Det pratas asyl, jämställdhet, kultur och gränser. Sexton unga konstnärer från Västra Götaland, Tyskland, Frankrike och Italien möts och uppdraget är att förändra samhället med konst.

KulturUngdom har initierat projektet och tillsammans med föreningen Loesje International blev det möjligt att dra igång. En del av finansieringen kommer från EU:s Erasmus+ och i Berlin stöttar den Svenska ambassaden oss.

Konstnärerna kom just hem från inspirationsveckan i Berlin och vi ber Hudallah Ahmad och August Palm reflektera över projektet so far:
- Jag gillade verkligen stämningen, engagemanget i gruppen och staden, säger Hudallah. Det var en lärorik vecka, som fick mig både motiverad och inspirerad till att börja jobba med, och färdigställa, mina verk.

Deltagarna har inspirerats både av den konst som fyller Berlins gatubild och av stadens tragiska historia, bland annat genom besök vid minnesmonumentet för alla mördade judar och en guidning längs Berlinmuren.

- Jag arbetar för tillfället med två olika projekt, fortsätter Hudallah. Det ena handlar om identitet, och planen var att måla en bild om det, men nu lutar det åt flera bilder som ska reflektera ämnet... Vi får se hur många det blir!
Det andra handlar om olika sidor av samma mynt och jag har tänkt måla tre verk om artiklarna 3, 13 och 27.

Projektet går ut på att få unga Européer att samarbeta över gränserna och inspireras av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Och kanske försöka besvara frågan i projektets namn.
Många unga västsvenskar mellan 18 och 22 år sökte till projektet och efter en noggrann process valdes åtta stycken ut. Samtidigt gjordes ett liknande urval av Loesje i Berlin. Gruppen består nu alltså av totalt sexton engagerade konstnärer, och redan efter första veckan har konstverk börjat växa fram.

- Jag har tagit lite bilder som jag håller på och framkalla, säger August. Vet inte om jag fått något vettigt. Har en idé till en fotoutställning som kan genomföras i Göteborg som involverar utsatta människor som porträtteras lite som modeller och får uttrycka sina drömmar och tankar. Tycker att många behandlar till exempel tiggare som de vore herrelösa hundar eller smuts. Vill visa att de också är människor precis som oss, med drömmar, tankar och känslor.

Vernissagen går av stapeln på Litteraturhuset den 12 juni och därefter ska utställningen ut på turné i regionen. Ännu vet ingen exakt hur allt blir eftersom konstverken fortfarande skapas. 
- Jag tror att utställningen blir en väldigt interaktiv och rolig upplevelse, säger August. Känns som det kommer vara ett strukturerat kaos. Är själv väldigt nyfiken på hur det kommer att bli!

Hoppas vi ses den 12 juni!


Mer om Are Human Rights Depending on Human Wrongs.