K-Youtube twitter link dark instagram link dark vimeo link dark facebook link dark
  LOGGA IN  

Pom Sandhagen, Elias Jensen, Elliot Nilsson och Eli Månsson från RFSL Ungdom Skaraborg driver sedan ett år tillbaka skaparträffar för unga hbtq-personer. En gång i månaden gör de ett gästspel hos oss och här är deras senaste blogginlägg.

Den 21-22:e februari hade vi helgläger på Nyeport. Helgens tema var dans och rörelse, och för de som inte ville jobba med detta fanns det massa pyssel att sysselsätta sig med. Efter lunchen på lördagen intog ungefär halva gruppen danssalen och andra halvan pysselrummet. I pysselrummet skapades det en massa olika saker, någon limmade på en guldkant på sitt täcke, en annan broderade och flera gjorde armband med olika budskap på.

I danssalen var planen den här första dagen att jobba med fridans/improvisationsdans och vi började med olika övningar för att få kroppen att vakna och känna att vi hade kontakt med kroppen. Målet med workshopen var att skapa ett tryggt rum där vi alla skulle våga röra oss fritt utan att tänka på vad andra skulle tycka och våga testa saker som vi inte tidigare gjort. Efter att ha värmt upp kroppen gick vi vidare till samarbetsövningar och att röra sig ihop med någon annan, vi gjorde bland annat "Spegeln" som går ut på att två personer står mittemot varandra och de ska spegla varandras rörelser så att de gör likadana rörelser. Dock är det ingen av dem som bestämmer hur de ska röra sig utan de styr rörelserna tillsammans utan att prata. En rolig uppgift som kräver ett visst mått av koncentration. En annan rolig övning som vi gjorde var att jobba två och två och där en person i paret har en halsduk eller sjal bunden över ögonen så att den inte ser något. Den seende personen ska sen ge impulser till den andra genom att på olika sätt och med olika kroppsdelar beröra den med ögonbindeln. Denna övning går att göra utan musik men den brukar kännas extra härlig och inge en känsla av frihet om den görs till musik som är lätt att röra sig till. Efter ca 3 timmars dansande var vi väldigt trötta och svettiga och bestämde oss för att avsluta för dagen och istället försätta dagen därpå. Nu hade det börjat bli tid för middag så vi gick in i pysselrummet och sen begav sig alla ut i köket för att göra pizza. Efter en mycket god middag spelade vi spel, som vi oftast gör om kvällarna, och den här helgen gick och la oss förvånansvärt tidigt för att vara oss (det är inte ovanligt att de sista går och lägger sig runt tre, halv fyra på natten).

Nästa dag fortsatte pysslandet och dansandet. I danssalen var det nu dags att jobba med koreografi. Koreografin var till Florence and the machine's låt No light no light, och var inspirerad av jazzdans. Så vi hann testa på både både piruetter och pas de bourre:er, som båda är flitigt använda i jazzdans. Vi jobbade i ungefär 2 timmar innan det var dags för lunch. Efter lunchen skulle vi städa och packa ihop, och vi som dansade kändes oss inte klara med den här koreografin än så vi bestämde oss för att fortsätta jobba med den nästa träff.

Och så kommer det bli, nästa träff kommer vara den 11-12 april. Då kommer vi fortsätta dansa, och det går utmärkt att hoppa in även om en inte var med förra gången! För de som inte vill dansa kommer det gå att pyssla som förra gången och det kommer även finnas möjlighet att baka bullar :) Så komsikomsi!


Text: Pom Sandhagen